Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Historia
Kurskin taistelussa molemmilla osapuolilla oli ennennäkemätön määrä tulivoimaa. Kuvassa saksalaisia Wespe-panssarihaupitseja hyökkäysvalmistelujen aikana kesäkuussa 1943. (Kuva: Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Kursk on nähnyt sotaa jo ties kuinka monesti – maailmanhistorian suurimmassa taistelussa päästiin vertaamaan Tigerin ja T-34:n paremmuutta

Kurskiin ovat hyökänneet historian saatossa ainakin mongolien, Puola-Liettuan, tataarien ja natsi-Saksan joukot, nyt alueella operoi Ukraina
Lauri Heikkilä 15.8.2024 22:00, muokattu 16.8.2024 8:48
a– a+
Historia

Kurskin alue lounaisella Venäjällä on Ukrainan sodan uusin rintama. Ukraina on aiemminkin iskenyt Venäjän alueelle, mutta nyt maa on siirtänyt varsinaisen rintamankin omalta alueeltaan Venäjän alueelle.

Kurskin alue on ennenkin nähnyt sotaa. Jopa aivan ennennäkemättömän taistelun.

Ukrainalaisjoukkoja kuvattuna Venäjän Kurskin alueen rajan tuntumassa keskiviikkona Ukrainan Sumyn puolella. (Kuva: LEHTIKUVA / AFP / ROMAN PILIPEY)

Kurskin alue, venäjäksi oblast, sijaitsee aivan Ukrainan rajalla. Noin Belgian kokoinen alue (29 800 neliökilometriä) on koti reilulle miljoonalle venäläiselle.

Alue on maailman rikkain rautamalmialue. Sieltä löytyy myös suuri ydinvoimalaitos.

Alueen keskuskaupunki on Kursk. Siellä tiedetään olleen asutusta jo melkein 2000 vuotta sitten, ja kirjoituksissa Kurskin kaupunki mainitaan ensimmäistä kertaa vuonna 1032. Kaupunki on Venäjän vanhimpia.

1200-luvun alussa Tšingis-kaani ja hänen seuraajansa loivat Mongolivaltakunnan valloittamalla laajoja alueita sekä Aasiasta että Euroopasta. Tšingis-kaanin pojanpoika Batu-kaani valloitti ja tuhosi Kurskin vuosina 1237–1240.

Venäjän valtakunta syntyi Moskovan otettua johtavan aseman Venäjän ruhtinaskunnista 1400-luvun lopulla. Kurskista tuli osa Venäjää vuonna 1508. Kaupunki uudelleenrakennettiin linnoitukseksi 1580-luvulla.

1600-luvulla Kurskia vastaan hyökättiin useasti eri suunnista. Etenkin Puola–Liettua pyrki valloittamaan kaupunkia useasti, mutta ilman tulosta. Myös tataarit sotivat Kurskia vastaan.

1700-luvulla Venäjän raja siirtyi etelämmäksi, ja entisenä rajalinnoituskaupunkina Kurskin merkitys väheni.

1900-luvulle tultaessa Kursk oli saanut aseman johtavana elintarviketeollisuuskaupunkina. Kaupunki oli silloin, kuten nytkin, myös kohtalaisen merkittävä koulutuskeskus.

Venäjän vallankumouksen ja sisällissodan aikana Kursk ei saanut olla rauhassa. Syyskuussa 1919 Venäjän valkoinen armeija valloitti kaupungin, mutta jo marraskuussa vallankumouksellisten puna-armeija taisteli kaupungin takaisin.

Neuvostoliiton aikana alue oli rautamalmin takia merkittävä Neuvostoliiton teollisuudelle.

Kursk on niitä venäläisiä kaupunkeja, jotka ovat ottaneet arkkitehtuurissaan paljon mallia uusklassisesta keskieurooppalaisesta tyylistä. Kuvassa kaupungintalo punaisen torin laidalla vuonna 2004. (Kuva: Ssr, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)
Mongolien johtaja Batu-kaani perusti Kultaisen Ordan valtakunnan, joka hallitsi nykyisten Venäjän, Ukrainan ja Kazakstanin alueita, myös Kurskia. Taideteos noin vuodelta 1300, kopio 1430-luvulta. (Kuva: Rashid-al-Din, https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b8427170s/f193.item.zoom#, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Kuten muutkin teollisuuskaupungit ja raaka-ainealueet myös Kursk herätti sotilaallista mielenkiintoa toisen maailmansodan aikana.

Tietenkin eritoten rintamalinjat ja maasto vaikuttivat siihen, mistä taistelunsa kannatti valita.

Heinäkuussa 1943 asemat olivat asettuneet niin, että edessä oli väkisinkin Neuvostoliiton ja natsi-Saksan massiivinen yhteenotto.

Niin massiivinen, että taistelusta tuli historian suurin.

Neuvostojoukot etenevät Kurskin rintamalla heinäkuussa 1943.
(Kuva: http://mil.ru/winner_may/history/more.htm?id=11795520@cmsArticle, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Kurskin taistelusta puhutaan yleensä historian suurimpana panssaritaisteluna. Tätä se olikin. Ennen kaikkea Kurskin taistelu on kuitenkin maailman koko sotahistorian suurin taistelu.

Kurskissa ei ollut aivan historian suurinta määrää sotilaita eikä se ollut kaikkein tappavin. Taistelualue ei ollut historian laajin eikä taistelu kestänyt kuin reilut kaksi viikkoa.

Kaksi viikkoa voi kuulostaa pitkältä ajalta, mutta moni ensimmäisen maailmansodan taistelu kesti reilusti toista vuotta. Taistelu päättyy yleensä, kun siihen on saatu ratkaisu tai kun osapuolet luopuvat sotatoimista. Mikään sääntö ei määrää, kuinka kauan taistelu saa kestää.

Kurskin taistelusta tekee suurimman sen intensiivisyys ja tulivoima.

Sotilaita taisteli Saksan puolella vajaa 800 000 ja Neuvostoliiton riveissä yli 1,9 miljoonaa. Lukumäärä on suuri, mutta Saksan lopulliseen antautumiseen päättyneessä Berliinin taistelussa 1945 saattoi taistella yhteensä 1,8 miljoonaa sotilasta enemmän. Stalingradissa oli taistellut yhteensä viitisen miljoonaa miestä, tosin eri vaiheissa.

Koska Kurskin taistelulla on maine historian suurimpana panssaritaisteluna, voi helposti päätellä, että panssarivaunujen tulivoima oli tärkein yksittäinen tekijä siinä, kuinka massiivinen taistelusta tuli. Myös tykistön ja ilmavoimien tulivoima oli suurta.

Kuvassa näkyy Kurskin alueen kartalla natsi-Saksan hyökkäyssuunnitelma. Sinisellä on merkitty Saksan hyökkäyksen suunnat. Etelästä ja pohjoisesta hyökänneiden joukkojen oli tarkoitus tavata Kurskin kaupungissa ja saattaa operaatio Zitadelle (suom. linnoitus) päätökseen tulittamalla mottiin jääneitä puna-armeijalaisia. (Kuva: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Adolf Hitlerin johtama Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941. Kansallissosialistisen ideologian periaatteiden mukaisesti Saksa pyrki hankkimaan kansalleen elintilaa (saks. Lebensraum) ja tuhoamaan tai ajamaan pakoon idän slaavilaisia kansoja, joita natsit pitivät rodultaan alempiarvoisina.

Sota meni Saksan kannalta hyvin hyökkäysvaiheessa 1941. Loppuvuodesta talvi yllätti huonosti varustautuneet Saksan asevoimat eli Wehrmachtin, ja Neuvostoliitto pääsi niskan päälle.

Stalingradin verinen taistelu päättyi helmikuussa 1943 Neuvostoliiton voittoon ja Saksan musertavaan tappioon. Tämä tarkoitti sitä, että Saksa oli jo käytännössä hävinnyt sodan itärintamalla.

Stalingradista painopiste siirtyi loivasti länsiluoteeseen. Harkovassa nykyisen Ukrainan alueella Saksan onnistui vastahyökkäyksellä pysäyttää neuvostojoukkojen eteneminen kevättalvella.

Kurskin seudulle kaksi sataa kilometriä Harkovasta pohjoiseen oli nyt syntynyt Neuvostoliiton pullistuma, jonka Saksa voisi periaatteessa motittaa omilta rintamalinjoiltaan käsin.

Hitler määräsi sata kilometriä syvän ja 240 kilometriä leveän pullistuman motitettavaksi. Kurskin taistelu alkoi Saksan hyökkäyksellä 5. heinäkuuta 1943.

Neuvostoliittolainen T-34 oli sekä hyvä panssarivaunu että nopea tehdä sarjatuotantona. Tämä yhdistelmä teki siitä yhden toisen maailmansodan ratkaisevista aseista. (Kuva: Antonov14, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Neuvostovakoilu sai selville saksalaisten aikeet, ja puna-armeijan onnistuikin miinoittaa ja linnoittaa Kurskin alueelle vahvat puolustuslinjat. Tästä huolimatta Saksa saavutti taistelussa menestystä aloitettuaan hyökkäyksen.

Panssarivaunujen ottaessa yhteen oleellista oli se, millaisia vaunuja kummallakin puolella oli. Samoin vaunujen suorituskykyjen kannalta oli tärkeää se, taisteltiinko lähellä vihollista vai kauempaa.

Saksan uudet Tiger-panssarivaunut olivat vahvasti panssaroituja ja tehokkaita sekä tarkkoja kaukaa. Neuvostoliiton T-34 -vaunut olivat hyviä, mutta ne saattoivat saada etulyöntiaseman vain lukumääräylivoimalla.

Kun joukot eivät olleet lähikontaktissa, saksalaiset saattoivat napsia Tigereillä T-34 -vaunuja ja operoida liikkumalla haluamilleen etäisyyksille. Kun tultiin lähemmäs, Neuvostoliiton määrällinen ylivoima ja jalkaväen tuki antoivat etulyöntiaseman T-34:lle, jotka osuessaan Tigereihin yleensä saivat osumilla tykkitorneihin koko vaunun räjähtämään ammusten ja polttoaineen räjähtäessä.

Puolustusvaiheessa Neuvostoliiton valtti olivat myös maahan kaivetut T-34:t, joihin oli vaikeampi osua, ja jotka oli helppo naamioida.

Aluksi Saksa eteni suoraviivaisesti etelästä ja pohjoisesta kohti Kurskia. Paitsi Tigerit myös muut panssarit, lentokoneet ja tykistö tekivät tuhoaan, mutta oli tankkeja, lentokoneita ja tykkejä Neuvostoliitollakin. Lisäksi puna-armeija sai hyötyä puolustuslinjoistaan ja siitä, että neuvostomiinoitusta oli toista tuhatta miinaa per kilometri.

Neuvostoliiton tappiot olivat lukumäärällisesti merkittävästi suuremmat sekä kaluston että sotilaiden suhteen kuin Saksalla. Toisaalta Neuvostoliiton massa-armeijalla oli varaakin ottaa selkeästi suurempia tappioita kuin vihollisellaan.

Saksa ei päässyt lähellekään Kurskin kaupunkia. Saksan hyökkäyksen pysähdyttyä Neuvostoliitto kävi vastahyökkäykseen ja sai mieluisensa aloitteen. Neuvostoliiton joukot pystyivät painamaan saksalaisten iholle, ja T-34 -panssareiden sekä jalkaväen yhteistyö pakotti Tigerit ja näitä tukeneet joukot perääntymään.

Saksa kokeili taistelussa myös toista tunnettua uutta panssarimalliaan, Pantheria. Niiden merkitys jäi kuitenkin vähäiseksi, ja ensimmäiset Pantherit olivat jopa niin huonoja, että ne piti palauttaa tehtaalle. Saksalaisten panssareista niin suuri osa oli myös vanhempia malleja, että T-34:t voittivat ne selkeästi.

Myös Saksalla oli käytössään T-34 -panssareita, joita oli saatu sotasaaliiksi.

Yhteensä panssarivaunuja osallistui taisteluun noin kymmenen tuhatta, näistä valtaosa Neuvostoliiton riveissä.

Neuvostoliitto suoristi rintamalinjan ja työnsi saksalaiset kauas taaksepäin. Saksa ei enää tämän jälkeen saanut aloitetta itärintamalla, ja Neuvostoliitto operoi niin kuin halusi aina toukokuun 1945 voittoon asti.

Saksalainen Tiger oli Kurskin taistelun tehokkain yksittäinen asemalli, mutta ei kuitenkaan ongelmaton panssarivaunu. Kuvassa Tigereitä Kurskin hyökkäyksen eli operaatio Zitadellen valmisteluvaiheessa kesäkuussa 1943. (Kuva: Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Tigerien menestys olisi voinut olla parempi, jos ne olisi suunniteltu kunnolla. Jopa muutama perusasia unohtui.

Niiden ongelmista kertoo hyvin saksalaisen panssarikenraali Heinz Guderianin muistelmateos Erinnerungen eines Soldaten vuodelta 1956 (postuumi julkaisu, uusi julkaisu 1996). Kenraalieversti Guderian (1888–1954) oli saavuttanut valtavan menestyksen valloittaessaan Ranskaa ja Benelux-maita 1940, ja häntä pidetään edelleen yhtenä parhaista sotilasjohtajista toisessa maailmansodassa.

– (Porsche Tigerit) olivat kykenemättömiä lähitaisteluun, koska niistä puuttuivat riittävät ampumatarvikkeet, ja tätä puutetta pahensi vielä se, että niissä ei ollut konekiväärejä.

– Kun Tigerit olivat murtautuneet vihollisen jalkaväen alueelle, niiden täytyi sananmukaisesti pelätä taistelua, koska ne eivät pystyneet vaientamaan saati tuhoamaan vihollisen kiväärejä ja konetuliaseita: Jalkaväki ei siis voinut hyökätä niiden takaa. Venäläisten tykistön luo päästessään ne olivat omillaan, Guderian muisteli.

Toisen maailmansodan tuhoja alettiin korjata Kurskissa sodan vielä jatkuessa. Kurskin talous ja infrastruktuuri olivat sotaa edeltävässä kunnossa vuoteen 1950 mennessä. Sittemmin kaupunki alueineen on pysynyt merkittävänä talouskeskuksena, koulutuskaupunkina ja kulttuurikaupunkina. Ukrainan äskettäisen alueelle hyökkäyksen merkitystä voi arvioida lopullisesti vasta Ukrainan sodan loputtua.

Lähteenä esim. Newark, Tim: 50 taistelua jotka muuttivat maailmaa. Gummerus, 2002.

Lue myös

Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo

Kesäloma-aika on otollista aikaa huijareille. Lomalainen ei välttämättä ole valppaimmillaan. Petoksia voi kuitenkin välttää. Mysafety...
12.7.2025 14:00

"Hallitus teki aivan järkyttävän tempun" – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot

Eerikki Viljanen ja Anne Kalmari kannustavat hallitusta vahvaan EU-vaikuttamiseen
12.7.2025 8:00

Supertähti tulee Suomeen

Bob Dylanin konsertti on ensimmäinen Helsingin areenalle julkistettu tapahtuma.
11.7.2025 23:30

Aihetunnisteet

Historia itärintama kaivosteollisuus kultainen orda Kursk Kurskin taistelu mongolit natsi-Saksa Neuvostoliitto panssarivaunut Panther puna-armeija ratkaisutaistelu rauta sotahistoria T-34 taistelut tataarit Tiger toinen maailmansota tulivoima Ukraina Venäjä Wehrmacht

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Hyttyskäänne luvassa – ”ryöpsähdys”
Uutiset | 10.7.2025 22:15
”Valtava epäonnistuminen kansainväliseltä yhteisöltä”
Uutiset | 11.7.2025 11:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Idän karhupäätös tehty
Uutiset | 11.7.2025 22:00
Mitä kuuluu metsästyksen suosiolle? – Luvut kertovat
Uutiset | 11.7.2025 21:30
Mitä jos sähköt katkeavat? – Maatilat yhä riippuvaisempia
Uutiset | 11.7.2025 21:00
Turvemaiden ennallistamisesta tutkimustuloksia – ”heijastavuus ja lämpötila alkoivat muistuttaa enemmän luonnontilaisia soita”
Uutiset | 11.7.2025 20:00
Joukkomurhasta 30 vuotta – YK:n turva ei tarkoittanut mitään
Uutiset | 11.7.2025 19:00
Libanon: Rauha kiinnostaa, suhteiden normalisointi Israeliin ei
Uutiset | 11.7.2025 17:21
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste