Kuntatyönantajat tunnustelee nyt sopimusta työmarkkinajumiin ilman hoitajaliittoja – Jalonen: "Lähiaikoina ei ole näköpiirissä ratkaisua"

Juko ry:n puheenjohtaja Luukkainen ei ”absoluuttisesti sulje pois” mahdollisuutta sille, että kunta-alan työriita sovittaisiin ilman hoitajajärjestöjä
Kunta-ala

Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT tunnustelee, voitaisiinko kunta-alalla saavuttaa erillissopimus ilman hoitoalaa edustavaa Sote ry:tä.

KT selvittää tällä hetkellä erillissopimuksen mahdollisuutta Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon ja Julkisen alan unionin JAU:n kanssa, kertoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

–  KT tekee arviota kokonaistilanteesta ja tunnustelee erillissopimuksen mahdollisuutta Jukon ja JAU:n kanssa, kertoo Jalonen STT:lle.

Aiemmin tällä viikolla Yle kertoi lähteisiinsä nojaten, että kunta-ala yrittäisi saada erillissopimuksen valmiiksi vielä tällä viikolla. STT:n haastattelemien työmarkkinaosapuolten mukaan aikataulu vaikuttaa tällä hetkellä optimistiselta.

–  Lähiaikoina ei ole näköpiirissä ratkaisua, tämä on sen verran vaikea kiista. Tunnustelut jatkuvat, Jalonen kertoo.

Kunta-alan pitkään jatkuneet virka- ja työehtosopimusneuvottelut ajautuivat uuteen tilanteeseen viime viikolla sen jälkeen, kun osapuolet eivät hyväksyneet sopimuskiistan sovittelulautakunnan antamaa sovintoesitystä.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) asettama lautakunta esitti kunta-alalle muun muassa 5-vuotista palkkarakenneohjelmaa, joka olisi nostanut palkkatasoa noin 5,1 prosenttia yleisen palkankorotuslinjan päälle.

Juko, JAU ja KT olisivat olleet valmiita hyväksymään sopimuksen, mutta Sote ry ei. Sote-järjestöistä ainoastaan Suomen pelastusalan ammattijärjestö olisi hyväksynyt sen. Voimakkaimmin sopimusta ovat kritisoineet hoitajaliitot Tehy ja Super. Ne ovat myös julkisuudessa puhuneet joukkoirtisanoutumisista.

KT jatkaa Jalosen mukaan tunnusteluja Jukon ja JAU:n kanssa, koska ne olisivat olleet valmiita hyväksymään sovintoesityksen. Hän ei tällä hetkellä ota kantaa sopimuksen todennäköisyyteen.

Juko ry:n hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen myös kertoo, että ”tunnusteluja on käyty”, mutta valmista ei vielä ole. Luukkainen kertoo, ettei hän ”absoluuttisesti sulje pois” mahdollisuutta, että Juko ja JAU solmisivat erillisen sopimuksen työnantajapuolen kanssa. Tällainen sopimus kattaisi hänen mukaansa kaksi kolmasosaa julkisen alan työntekijöistä.

Luukkainen ei kuitenkaan pidä kyseistä erillissopimusta kovinkaan mahdollisena.

–  Näkemykseni on, ettei voi edetä muulla tavalla kuin niin, että sinne [erillissopimukseen] tulee työriitalain mukainen sovittelusysteemi, joka lähtee sovittelemaan Sote ry:tä siihen. Sitä ei tiedä, mitä siitä tulee, Luukkainen sanoo.

Ensisijainen vaihtoehto olisi hänen mukaansa yhä se, että koko kunta- ja hyvinvointialalle saisi yhden sopimuksen, jonka kaikki hyväksyisivät. Hänestä sovittelulautakunnallakin olisi edellytyksiä jatkaa.