Kunnat huolehtivat kesäasukkaistaan 

Kesämökkiläiset näkyvät toreilla ja laitureilla
Kesäasukkaat

Useat kunnanvirastot sulkevat ovensa tai supistavat aukioloaikojaan kesäaikana, mutta suosituimmissa mökkikunnissa huomioidaan mökkiläisten kaipaamat palvelut.

Puumalassa ei ole kesäsulkuun ole lähdetty, sillä kunnanviraston palveluille riittää kysyntää.

– Lomat on porrastettu niin, että kunnanvirasto on avoinna läpi kesän. Tekninen puoli on työllistetyin lomalaisten osalta. Rakennuslupa-, jäte-, vesi- ja venepaikka-asioista riittää kysyttävää, sanoo kunnanjohtaja Matias Hilden.

2 200 asukkaan kunta elää kesäsesongista, sillä loma-asuntoja kunnasta löytyy lähes 4 000.

Kunnanvirastossa palvelee kuntalaisia ja mökkiläisiä yhteispalvelupiste, jossa on tarjolla muun muassa Kelan ja poliisin palveluja.

Eräs turhankin vähän käytetty palvelu on Puumalan kuntakeskukseen suuntautuva asiointiliikenne.

Palvelu toimii kutsutaksiperiaatteella: kyyti tilataan autoilijalta edellisenä päivänä ja maksuna peritään voimassa olevan linja-autoliikenteen lipputaksa.

– Asiointiliikennettä pidetään yleensä vanhemman väen palveluna, mutta kyllä sitä voivat hyödyntää ihan kaikki kuntalaiset. Myös meidän kesäasukkaat, Hilden lupaa.

6 200 asukkaan Mäntyharjun väkiluku moninkertaistuu kesäaikana.

Tilastokeskuksen mukaan kunnassa oli viime vuonna 4 816 kesämökkiä. Lisää on tulossa, sillä parhaillaan käynnissä on lähes 200 erilaista rakennushanketta, joista osa on toki normaaleja remontteja.

Loma-aikaan kunnanviraston ovet ovat lukittuna, mutta palvelut pelaavat.

– Meidän kunta elää kesästä. Mökkiläisten tarpeet palveluissa huomioidaan, sillä he ovat meille erittäin tärkeä ryhmä, sanoo kunnanjohtaja Jukka Ollikainen.

Kesävieraat käyttävät aktiivisesti kulttuuripalveluja, mutta väliin voi iskeä tekemisen puute, jolloin pienikin remontti voi vaatia lupa-asioiden hoitamista.

– Kunnantalon palveluja olemme tuoneet torilla sijaitsevaan kunnan infopisteeseen. Ja vaikka virasto on suljettuna, niin rakennusvalvonta on töissä koko kesän ajan kentällä kiertämässä. Lupa-asiat ja rakennustarkastukset hoituvat kesäaikanakin, Ollikainen lupaa.