Kun "Mooses" ja "Aaron" jyrähtivät, natsien lippulaiva oli tuhon oma – Norjan rannikkotykistön työnäyte lepää Oslovuonon pohjassa
Huhtikuun yhdeksäntenä päivänä 1940 Suomen talvisota oli jo ohi. Sen sijaan naapurimaa Norjaan suursodan lonkerot eivät vielä olleet yltäneet, vaikka tilanne oli kireä ja jännittynyt.
Illalla 8. huhtikuuta noin kello 23 Norjan laivaston vartiovene KNM Pol III havaitsi Osloa lähestyvän tuntemattoman laivasto-osaston ja ampui hälytysraketin ilmaan.
Norjalaisalus joutui tulitaisteluun saksalaisen torpedovene Albatrosin kanssa, minkä seurauksena norjalaisalus syttyi tuleen ja miehistö jäi saksalaisten vangiksi. Kapteeni Leif Welding-Olsen haavoittui tulituksessa ja hukkui verenhukan heikentämänä Norjan sotanäyttämön ensimmäisenä uhrina.
Adolf Hitlerin suoralla käskyllään lähettämän laivasto-osaston tehtävänä oli Oslon valtaaminen. Lippulaivan, 205-metrisen Admiral Hipper -luokan raskaan risteilijän lisäksi osastoon kuuluivat ”taskutaistelulaiva” Lützow, kevyt risteilijä Emden ja useita pienempiä aluksia.
Blücher kuului Kriegsmarinen moderneimpiin sota-aluksiin ja sen viimeistely oli vielä käynnissä lähtökäskyn tullessa. Muun muassa päällikön hyttiä tapetoitiin vielä matkalla.
Norjan rannikkolinnakkeissa annettiin hälytys ja tykit miehitettiin. Sitä, kenen laivoja mereltä oli tulossa, ei kuitenkaan tiedetty.
Norjan rannikkolinnakkeiden tekninen huolto ja ammushuolto oli rauhan vuosina laiminlyöty. Suurin 305 mm:n tykki oli ampumakyvytön ja 280 mm:n tykkeihin oli alle kymmenen kranaattia. Rahapulassa myös miinasulut oli jätetty laskematta.
Saksalaisristeilijä pääsi ohittamaan useita pattereita ilman, että sitä kohti ammuttiin laukaustakaan. Syynä oli Norjan laivaston johdon Hortenin laivastotukikohdalle antama lupa antautua, joka tulkittiin muissa Osloa turvanneissa rannikkopattereissa luvaksi luopua vastarinnasta.
Oscarsborgin linnoituksen komentajana toiminut eversti Birger Eriksen päätti kuitenkin toimia toisin ja avata tulen omalla vastuullaan, tietämättä mitä lähestyvät tuntemattomat alukset olivat. Kun joku kyseenalaisti Eriksenin päätöksen, hän tokaisi kuuluisat sanat: ”Joko saan mitalin rintaan tai joudun sotaoikeuteen. Tulta!”
Eriksenin käytössä olleet joukot pystyivät miehittämään vain kaksi vanhaa 280 millimetrin tykkiä, jota tunnettiin vanhatestamentillisilla lempinimillä ”Mooses” ja ”Aaron”.
Tykkien lataaminen kesti niin kauan, että kummallakin ehdittäisiin ampua vain kerran. Eriksen päätti jättää myös varoituslaukauksen ampumatta ja päästää vihollisaluksen lähemmäs ennen tulen avaamista.
Kello 4.12 Oscarsborgin linnoitus avasi tulen aikaa Blücherin ollessa noin 1 800 metrin päässä. Molemmat tykit saivat täysosuman alukseen.
”Mooses”-tykillä ammuttu 345 kilon kranaatti ei ilmeisesti räjähtänyt, mutta lävisti kuitenkin aluksen panssarin. ”Aaron”-tykillä ammuttu kranaatti sytytti räjähtäessään laivan varustukseen kuuluneet lentokoneet tuleen.
Kun rampautunut Blücher ohitti linnoituksen, norjalaiset kuulivat aluksen miehistön laulavan ”Deutschland, Deutschland über alles”. Vasta tässä vaiheessa linnoituksen miehille selvisi, ketä vastaan he oikein taistelivat.
Seuraavaksi avasi tulen vastarannalla Drøbakissa ollut rannikkopatteri, joka sai monta osumaa saksalaisalukseen. Blücher kallistui rajusti ja ajautui läheisen torpedopatterin kantamalle.
Käytössä oli vain 40 vuotta vanhoja Itävalta-Unkarissa valmistettuja höyrytorpedoja, joiden toimivuudesta ei ollut mitään takeita. Huoli oli kuitenkin turha.
Eversti Eriksenin määräyksestä torpedopatterin johdossa ollut komentajakapteeni Andreas Anderssen laukaisi kaksi torpedoa kohti Blücheriä 500 metrin etäisyydeltä. Ensimmäinen torpedo osui laivan etuosaan ja toinen keskelle. Tulipalot aluksella levisivät.
Blücherin kohtalo sinetöityi, kun tulipalot levisivät aluksen ammusvarastoon. Kello 5.30 miehistö sai käskyn jättää laiva. Laivan upotessa kello 7.32 useita satoja aluksen 2200-päisestä miehistöstä kuitenkin hukkui.
Oscarsborgin linnake oli täyttänyt tehtävänsä ja estänyt hyökkääjää pääsemästä pääkaupunkiin, vaikka Norja pian joutuikin antautumaan saksalaisille.
Blücherin mukana oli joukkoja, joiden erityistehtävänä oli kuninkaan, maan hallituksen ja parlamentin vangitseminen ja kansallisen kultavarannon takavarikointi. Viivytyksen vuoksi yritys epäonnistui ja Norjan hallitus saatiin evakoitua maanpakoon Iso-Britanniaan 7. kesäkuuta. Kolme päivää myöhemmin Norjan armeija antautui.
Oscarsborgin sankari Eriksen oli mukana, kun hänen linnakkeensa palautettiin norjalaisjoukoille 12. toukokuuta 1945, yli viisi vuotta saksalaisille antautumisen jälkeen. Eriksen kuoli kunnioitettuna sotasankarina 16. heinäkuuta 1958.
Blücherin hylky on edelleen Oslovuonon pohjassa. Aluksen öljysäiliöt tyhjennettiin 1980-luvulla suurtehopumppujen avulla ympäristövahinkojen välttämiseksi.
korjattu klo 20.58 1. kpl: Suomen talvisota oli jo ohi