Kulmuni: Viime hallituksen onnistuneen talouspolitiikan vuoksi valtiolla on kriisitilanteessa enemmän pelivaraa – ”Velan kasvu täytyy silti saada hallintaan”

Koronakriisi

Hallitusohjelman tavoite julkisten menojen tasapainosta vuonna 2023 ei tule koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin vuoksi onnistumaan, sanoo valtionvarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kolumnissaan ministeriön verkkosivuilla.

Kulmunin mukaan valtion velan kasvun hillitseminen on edelleen tärkeä tavoite, vaikka nyt tehdäänkin kriisiajan vuoksi miljardien eurojen lisätalousarvioesityksiä. Taakan kantamisen hetkellä täytyy tehdä suunnitelmia siitä, miten velan kasvu saataisiin hallintaan, Kulmuni summaa.

– Valtiovarainministeriön tavoitteena on vakauttaa julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen vuosikymmenen loppuun mennessä, hän sanoo kolumnissaan.

– Valtion velkaantuminen on siirrettyä verotusta. Tulevat veronmaksajat ja lapsemme tulevat nämäkin miljardit maksamaan takaisin.

Kulmuni muistuttaa, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen onnistuneen talouspolitiikan vuoksi Suomen valtiolla on markkinoilla luottoa. Se mahdollistaa liikkumavaran velkaantumiseen yllättävässä kriisitilanteessa.

– Yritysten toimintakyky, kansalaisten toimeentulo sekä epidemian edellyttämä terveydenhuolto ja kuntien peruspalvelut on turvattava poikkeusolojen aikana, hän toteaa.

Yhteiskunnan ja talouden asteittainen avautuminen kesäkuun alusta tarkoittaa Kulmunin mukana myös talouden elpymistä. Sitä pitää hänen mukaansa tukea ”väliaikaisin, hyvin ajoitetuin ja kohdennetuin talouspoliittisin toimin”.

– On viisasta aikaistaa ilmastonmuutosta torjuvia vihreitä investointeja, vahvistaa koko Suomen voimavarojen hyödyntämistä, digitalisaatiota, talouden kasvupotentiaalia sekä nuorten mahdollisuuksia.

Kulmuni ei kirjoituksessaan lämpene veronkorotuksille tai mittaville menoleikkauksille.

Hänen mielestään yksinkertaisinta nykyisessä taloustilanteessa olisi lykätä hallitusohjelmassa suunniteltuja menojen lisäyksiä.

– Nämä onkin käytävä tarkkaan läpi.

Kulmuni kuitenkin muistuttaa, ettei veronkorotuksia tai menoleikkauksia pystytä tulevina vuosina täysin välttämään.

Niiden määrää voidaan hänen mukaansa kuitenkin olennaisesti pienentää uudistuksilla, jotka vahvistavat työllisyyttä, kasvun edellytyksiä sekä hillitsevät julkisten menojen kasvua.

– Mitä enemmän ja mitä ripeämmin teemme uudistuksia – sitä vähemmän tarvitaan menojen leikkauksia ja veronkorotuksia. Ja vastaavasti päinvastoin.