Kulmuni: Merkelin ja Macronin esitys ei mene läpi sellaisenaan – ”Poikkeustilanteessakaan ei tulisi kumota maiden vastuuta talouspolitiikkansa hoidosta”

Koronakriisi

Saksan ja Ranskan esittämän 500 miljardin euron elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille, ja samalla EU-maiden yhteisvastuita kasvatettaisiin.

On selvää, ettei Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys tule menemään läpi sellaisenaan, valtiovarainministeri Katri Kulmuni kirjoittaa Facebookissa.

– Olemme yhteistyöhakuinen Euroopan unionin jäsenmaa, mutta poikkeustilanteessakaan ei tulisi kumota maiden omaa vastuuta talouspolitiikkansa hoidosta eikä lisätä yhteisvastuullista velkaa, hän toteaa.

Kulmunin mukaan Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa sitten, kun Euroopan komissiolta tulee konkreettinen esitys asiasta.

Aloitteesta tiedetään nyt lähinnä sen suuruusluokka, hän sanoo.

– Esitys syventäisi yhteisvastuita merkittävästi. Olisi myös iso periaatteellinen kysymys antaa avustuksia lainan sijaan.

Veronmaksajien rahoja täytyy aina käyttää vastuullisesti, Kulmuni korostaa.

– Suomi on sitoutunut edistämään euroalueen vakautta, se on myös vientivetoisen Suomen talouden etu. Talouspolitiikan oma vastuu täytyy kuitenkin myös jatkossa olla jokaisella jäsenmaalla itsellään.