"Kuka minä olen häiritsemään heidän uskoaan?" – Hallitsija päätyi kaukaisen kulttuurin jumalaksi, kuolema pakotti keksimään selityksiä
Keisari on hallitsijan titteli, jota ei enää nykyään juuri käytetä. Ainoastaan Japanilla on enää keisari, tällä hetkellä vuonna 2019 valtaan noussut Naruhito.
Venäjällä otettiin käyttöön keisari-nimitys Pietari Suuren aikana 1700-luvun alussa, Napoleon oli Ranskan keisari sata vuotta myöhemmin ja Kiinan keisari Pu Yi joutui luopumaan keisariudesta 1912. Napoleonin valta jäi lyhyeksi ja Venäjällä tapahtui vallankumous 1917.
Maailman toiseksi viimeinen keisari syrjäytettiin tasan 50 vuotta sitten, 12. syyskuuta 1974.
Haile Selassie oli noussut Etiopian keisariksi vuonna 1930. Hän hallitsi vuoteen 1936 ja uudelleen vuodesta 1941 alkaen.
Haile Selassiesta puhutaan usein hänen koko nimellään, ei esimerkiksi herra Selassiena. Haile Selassie oli miehen kristillinen nimi sekä hallitsijanimi, virallisesti järjestysnumerolla I.
Italia valloitti itäafrikkalaisen Etiopian 1935 ja Haile Selassie lähti maanpakoon 1936. Hän palasi valtaistuimelle kun etiopialaiset ja britit onnistuivat yhdessä ajamaan italialaiset maasta 1941 toisen maailmansodan aikana.
Haile Selassie muistetaan Etiopiassa etenkin maan modernisoijana. Hän ei saanut maahan progressiivista verotusta, mutta onnistui valtion lentoyhtiön perustamisessa kuten myös yliopiston perustamisessa pääkaupunki Addis Abebaan.
Kylmän sodan aikana Haile Selassie oli toisaalta lännen liittolainen, toisaalta tärkeä tuki Afrikan valtioille, jotka itsenäistyivät länsimaista niin sanotun dekolonisaation aikana.
Tasan viisikymmentä vuotta sitten, 12. syyskuuta 1974 Haile Selassie syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa. Kommunistinen sotilasjuntta hallitsi Etiopiaa vuoteen 1987. Ajanjakso muistetaan esimerkiksi Mengistu Haile Mariamin johtamasta ”punaisesta terrorista”.
Haile Selassie kuoli vankeudessa kesällä 1975 83-vuotiaana.
Ehkä erikoisin tosiseikka Haile Selassiesta on hänen uskonnollinen roolinsa.
Haile Selassien perhe uskoi polveutuvansa Salomonin ja Saban kuningattaren jälkeläisistä. Hän nousi valtaan salajuonen avulla, kun islamia suosinut kruununprinssi haluttiin syrjäyttää kristittyjen tieltä. Haile Selassie nousi kruununperijäksi ja sijaishallitsijaksi eli rasiksi.
Syntymänimeltään Haile Selassie oli Tafari Makonnen. Sijaishallitsijana hän oli siis ras Tafari.
Monelle voi tästä tulla jo mieleen jamaikalainen uskonto, rastafarismi. Uskonto ottikin nimensä Haile Selassielta.
Väitetyn Salomonin jälkeläisen nousu Etiopian keisariksi 1930 sai kaukana Pohjois-Amerikan Karibianmerellä Jamaikan saarivaltiossa aikaan uskon, että Haile Selassie olisi vähintään messias. Hänestä myös puhuttiin Etiopiassa kuningasten kuninkaana, herrojen herrana ja Juudan heimon leijonana, joten uskonnollinen eetos sai alkaa kirjoittaa itse itseään jamaikalaisten mielissä.
Jamaikalla asuu paljon orjien jälkeläisiä. Heitä tuotiin Afrikasta, ja tätä kautta jamaikalaiset kokevat vahvaa Afrikka-yhteyttä. Musta messias, kuten Haile Selassiesta puhuttiin, tuli tietysti vahvasta afrikkalaisesta valtiosta. Hänen nähtiin toteuttavan Raamatun ennustuksia.
Lopulta Haile Selassie määriteltiin jumalaksi. Haile Selassien jumaluus on tärkein rastafari-uskonnon periaate. Perusteiltaan rastafarismi on kuitenkin lähellä kristinuskoa.
Kun Haile Selassie vieraili Jamaikalla 1966, pääkaupunki Kingstonin kaduilla oli jopa sata tuhatta rastafaria ottamassa jumalaansa vastaan.
Keisari itse kuului Etiopian ortodoksiseen kirkkoon ollen sen muodollinen pää. Usein ihmeteltiin, miksei keisari kristittynä kiellä jumaluuttaan.
Jamaikalaisesta musiikista kertovassa teoksessa lukee seuraavasti Haile Selassien jumaluuteensa liittyneistä ajatuksista:
”On usein sanottu Selassien itse kieltäneen jumaluutensa, mutta ilman tarkkaa ajankohtaa. Entinen senaattori ja Gleanerin julkaisija Hector Wynter kertoo kysyneensä keisarilta tämän Jamaikan vierailun aikana 1966, milloin hän aikoo ilmoittaa rastafareille, ettei hän ole Jumala. ”Kuka minä olen häiritsemään heidän uskoaan?”, oli keisari vastannut.”
Toisissa yhteyksissä keisarin on väitetty paljastaneen joillekin rastafareille, ettei ole jumala.
Rastafari-uskonnolla on nykyään noin miljoona kannattajaa, ja heistä noin sata tuhatta elää pääosin Jamaikalla. Reggae-musiikin suosion myötä rastafarismi levisi eri länsimaihin. Reggaen lisäksi rastafarismiin kuuluu rastatukka ja kannabiksen polttaminen hengellisistä syistä. Puhdas ruoka, luonto ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä arvoja.
Haile Selassie kuoli vankeudessa 1975, mikä tuotti ongelman rastafareille. Miten jumala muka voi kuolla?
Rastafarit kyllä keksivät selityksiä.
Haile Selassie vain muutti olomuotoaan. Sekin, että ruumista ei voitu tunnistaa kunnolla, antoi rastafareille mahdollisuuden selittää, ettei jumala ole kuollut edes ruumiiltaan. Hän on vain jossain muualla.
Haile Selassie on rastafareille Kristuksen toinen tuleminen. Hänen kuolemastaan tulee ensi vuonna kuluneeksi 50 vuotta, mikä herättää oikeutetun kysymyksen siitä, millaisen vapahduksen Selassie on tänä aikana tuonut ja miten se näkyy. Vai onko vielä odotettava?
Lähteenä esimerkiksi
O’Brien, Kevin; Chen, Wayne: Reggae Routes: The Story of Jamaican Music. Temple University Press, 1998.