Kuinka Suomen Uutiset selvitti hetkessä Huhtasaaren plagiointisyytösten perättömyyden? Päätoimittaja Turkkila vastaa

Presidentinvaalit

Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen syytti tiistaina kello 10.27 julkaisemassaan blogissa, että presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren gradu sisältää plagiointia.

Perussuomalaisten verkkolehti Suomen Uutiset kertoi kello 12.39, että plagiointisyytös on perätön

Vastaava päätoimittaja Matias Turkkila, kuinka pystyitte selvittämään asian näin nopeasti?

– Juttu liittyi Tiaisen blogiin. Hän oli ottanut kuvakaappauksia, joissa hän väitti Huhtasaaren ottaneen nimiinsä muiden tekemää työtä. Blogista ei käynyt ilmi, että Huhtasaari oli kreditoinut nämä tekstikohdat lähdeviittein. Hän ei ollut koskaan väittänyt niitä omikseen. Huhtasaari ei tehnyt juttuvarkautta.

Tarkistitteko gradua muuten kuin näiden kuvakaappausten kohdalta?

– Blogi puhui kolmesta kohdasta. Katsoimme ne läpi.

Voiko tarkistuksenne pohjalta aukottomasti väittää, että mitään plagiointia ei ole tapahtunut?

– Vastasimme jutussamme blogissa esiin nostettuihin kolmeen kohtaan. Blogi väitti aluksi koko gradua plagiaatiksi, mikä oli selvästi virheellinen väite, jonka blogin tekijä joutui korjaamaan. Ei tietenkään ollut mahdollista muilta osin tarkistaa gradua eikä tässä kohtaa ollut tarkoituksenmukaista meidän osalta.

– Nyt yliopisto katsoo asian vielä kerran. Mikäli siitä ilmenee jotain uutta, katsotaan se sitten erikseen.

– Voi olla, että gradussa olisi tarkennettavaa (…), mutta seison sen takana, mitä julkaisimme.

Kuinka arvioisit yleisesti Huhtasaaren gradun ansioita?

– En ole lukenut koko tekstiä. Olisi kuitenkin kiinnostavaa kysyä Huhtasaarelta, onko hän yhä tänä päivänä samaa mieltä gradunsa kanssa monikulttuurisesta kasvatuksesta.

Muutaman minuutin päästä Turkkila soittaa takaisin ja haluaa vielä täydentää vastaustaan.

– (Gradun) tutkinnassa pitäisi toimia sellaisilla pelisäännöillä, mitkä ovat sovellettavissa yleisesti. Jos näiden kolmen kohdan hieman hatara sitatointi tulkitaan plagioinniksi, saman säännön pitäisi koskea kaikkia muitakin Suomessa tehtyjä lopputöitä.

– Mielestäni olisi posketonta väittää, että pienellä epätarkkuudella sitatoinnissa syntyy plagiaatti. Kyse on kuitenkin opinnäytetyöstä eikä väitöskirjasta. Se on tarkistettu silloisten sääntöjen mukaan sekä silloisen tekniikan ja professorin asiantuntemuksen varassa.

Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen kirjoittaa löytävänsä Huhtasaaren gradusta paljonkin huomautettavaa.

– Lähdeviitteet ovat miten sattuu, lainauksia ei ole merkitty asianmukaisesti, eikä suoraan lainattuja tekstejä mainita edes lähdeluettelossa. Onko kyse huolimattomuudesta, piittaamattomuudesta vai tahallisesta vilpistä, siitä jokainen saa tehdä omat päätelmänsä, Lappalainen toteaa.