Kristillisdemokraatit: Kiky-sopimuksen lopputuloksena ei saa olla lapsiperheiden aseman heikentäminen

Kristillisdemokraatit

Kristillisdemokraatit vaatii hallitusta korjaamaan kiky-sopimuksen lastenhoitoa koskevan epäkohdan. Puolueen mukaan lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annettua lakia osittaisen hoitorahan osalta tulee pikaisesti muuttaa.

Lauantaina kokoontuneen kristillisdemokraattien puoluehallituksen mukaan korjaus on välttämätön, sillä monilla aloilla työaikaa on pidennetty kilpailukykysopimuksen vuoksi, mikä voi vaikuttaa myös osittaiseen hoitorahaan.

Puoluehallitus huomauttaa, että osittaista hoitorahaa voi tällä hetkellä saada, jos viikoittainen työaika jää lapsen hoidon vuoksi enintään 30 tuntiin. Tätä työaikaedellytystä noudatetaan yhä, vaikka työaikaa on useilla eri aloilla pidennetty kilpailukykysopimuksen myötä.

– Tämä johtaa siihen, että 30 tunnin raja voi ylittyä, vaikka vanhempi hoitaisi lastaan kotona saman ajan kuin ennen kilpailukykysopimusta. Lapsiperheiden aseman heikentäminen ei saa olla kilpailukykysopimuksen lopputulos, puoluehallitus toteaa.

Kristillisdemokraatit esittää myös, että hallitus jatkaa budjettiriihessä verotuksen lapsivähennystä. Lapsilisien leikkausta kompensoimaan luotu verotuksen lapsivähennys poistuu vuoden 2018 alusta.

Kristillisdemokraattien lapsiperheiden mukaan tämä johtaa siihen, että huoltajien kannustin hakea töitä heikkenee, kun heidän todellinen veroasteensa nousee pienillä ansiotuloilla jopa 140 prosenttiin.