Kreml kiistää huhut Suomen kaasutoimitusten keskeyttämisestä

Politiikka

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiistää mediatiedot, joiden mukaan Venäjä olisi keskeyttämässä Suomen kaasutoimitukset.

– Gazprom toimittaa kaasua monille kuluttajille Euroopassa, myös Nato-maille, Peskov toteaa venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Lisäksi Peskov sanoo, että Gazprom on osoittanut olevansa luotettava yritys, joka on toimittanut kaasun asiakkailleen sovitusti.

– Sen vuoksi nämä raportit (kaasutoimistusten lopettamisesta) ovat mitä todennäköisimmin vain yksi sanomalehden sepite.

Peskovin vakuutteluista huolimatta Gazprom katkaisi muutama viikkoa sitten kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan.

Torstaina Venäjä ilmoitti pakotteista Jamal-kaasuputken Puolan-osuuden operoinnista vastaavalle yhtiölle sekä Gazpromin entiselle saksalaisyksikölle, jonka tytäryhtiöt vastaavat kaasuntoimituksista Euroopassa. 

Peskov tarkentaa, ettei hänellä ole tietoa sellaisista suunnitelmista, että kaasutoimituksia oltaisiin keskeyttämässä. Hänen mukaansa asia pitäisi vielä tarkistaa Gazpromilta itseltään.

Peskovin mukaan asiaan saattaa vaikuttaa se, miten suomalaiset yritykset maksavat kaasustaan. Tiedottaja muistuttaa, että presidentti Vladimir Putinin uuden asetuksen mukaan länsimaisten asiakkaiden tulee maksaa kaasulaskunsa ruplissa.

Gazprom on Venäjän suurin yhtiö ja maailman suurin maakaasun tuottaja. Venäjän valtio omistaa edelleen enemmistön yhtiön osakkeista. Gazpromilla katsotaan olevan hyvin läheiset suhteet Venäjän presidentinhallintoon.

Iltalehti kertoi torstaina, että sen saamien tietojen mukaan keskeisiä poliitikkoja olisi varoitettu siitä, että Venäjä voi katkaista Suomen kaasutoimitukset perjantaina vastalauseena Suomen Nato-prosessille.