Kreikan avunpyyntö hillinnee puheita maan Schengen-potkuista
Schengen-alueen tulevaisuus on tänään keskustelupöydällä, kun EU-maiden sisäministerit kokoontuvat Brysseliin. Huomion kohteena on etenkin Kreikka, jonka asema Schengenissä on viime päivinä kyseenalaistettu.
Kreikka on pitkään kieltäytynyt yhteistyöstä pakolaiskriisin hoidossa. Eilisiltana EU-komissio kuitenkin kertoi Kreikan pyytävän EU-mailta pikaista apua siirtolaisten rekisteröintiin ja rajavalvontaan.
Avunpyyntö hillinnee Kreikkaan kohdistuvaa kritiikkiä ja puheita maan sulkemisesta Schengenin ulkopuolelle.
Komission mukaan EU:n rajavalvontavirasto Frontex lähettää apuvoimia Kreikan ja Makedonian rajalle ensi viikosta lähtien. Kreikka pyytää Frontexia lähettämään pikaisesti lisävoimia myös Schengenin ulkorajan valvontaan Kreikan ja Turkin väliselle merialueelle.
Lisäksi Kreikka pyytää EU-maita toimittamaan telttoja, sänkyjä, hygieniatarvikkeita ja muita perustarpeita maahan jääville turvapaikanhakijoille.
EU-ministerit keskustelevat kokouksessa myös turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista, jotka ovat edelleen pahasti jumissa.
EU-maat ovat sopineet siirtävänsä yhteensä 160 000 henkilöä Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin. Toistaiseksi heistä on siirretty vasta 159.
Toimeenpano-ongelmat johtuvat siitä, että Kreikka ja Italia eivät ole saaneet siirtoja varten perustettuja järjestelykeskuksia pystyyn. Keskusten pystyttämiseen asetettu määräaika umpeutui kuun vaihteessa.
Isoin paine kohdistuu Kreikkaan, sillä Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on vähentynyt selvästi. Kreikka on ottanut nihkeästi vastaan apua keskusten pystyttämiseen, koska maa ei ole halunnut ottaa vastuuta kaikkien tulijoiden rekisteröinnistä.
Kokouksessa on esillä myös Ruotsin pyyntö, jonka mukaan turvapaikanhakijoita tulisi alkaa siirtää myös Ruotsista muihin jäsenmaihin. EU-komissio on suostunut pyyntöön, mutta siirrettävien henkilöiden lukumäärä on auki.
Ruotsin pyyntö on Suomelle merkittävä, sillä sen perusteella myös Suomesta voitaisiin ehkä vastedes siirtää tulijoita muualle. Suomi kuuluu Ruotsin tavoin maihin, joihin on saapunut väkilukuun suhteutettuna eniten tulijoita.