Tuleeko laitettua ruokaa roskiin? – Kotien ruokahävikki vastaa näin monen henkilöauton kasvihuonepäästöjä
Kotitalouksien ruokahävikki vastaa noin 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonekaasupäästöjä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Luke on tutkinut ensimmäistä kertaa kotitalouksien ruokahävikkiä ja sen hiilijalanjälkeä. Tutkimusta on tehty eri vuosina pääkaupunkiseudulla, Tampereen seudulla ja Turun seudulla.
Kotitalouksien ruokahävikkiä syntyy keskimäärin noin 25 kiloa ja elintarvikejätettä yhteensä 50–60 kiloa henkeä kohden vuodessa. Noin kolmannes koko ruokajärjestelmän hävikistä tulee kotitalouksista.
– Kotitalouksien ruokahävikki Suomessa vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä, sanoo hiilijalanjälkilaskennasta vastannut erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri Luken tiedotteessa.
Tutkimuksen keskeinen tulos oli lihavalmisteiden merkittävä osuus ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Luken mukaan kotitalouksien ruokahävikistä lihaa ja lihatuotteita oli tyypillisesti noin 10 prosenttia, mutta kokonaishävikin ilmastovaikutuksista lihan osuus oli reilu kolmannes tai lähes puolet.
Luken tutkimuksen kohteena olivat sekajäte ja erilliskerätyn biojätteen sisältämä elintarvikejäte ja ruokahävikki.
Tutkimusalueilta saadut tulokset suhteutettiin kaupunkialueiden asukas- ja talotyyppeihin ja skaalattiin koskemaan koko Suomea. Tutkimusmenetelmänä oli elinkaariarviointi. Tässä tutkimuksessa se tarkoitti hiilijalanjäljen arviointia hävikiksi joutuneista ruuista ja raaka-aineista.