Koronan vasta-ainetestien tulokset osoittavat, että edessä on uusi normaali, Saarikko sanoo – ”Tästä tulee pitkä marssi”

Koronavirus

Tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä perhevapaalla oleva kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) pitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vasta-ainetestien ensimmäisiä tuloksia hätkähdyttävinä.

Testien mukaan vasta hyvin harvalle on muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella.

Kun reilusta tuhannesta näytteestä oli tutkittu noin puolet, vain yhdellä oli positiivinen tulos, joka merkitsi ainakin lyhytaikaista immuniteettia koronavirukselle.

Saarikko katsoo tutkimustuloksen tyrmäävän väittämän ja toiveenkin siitä, että moni olisi sairastanut koronan tietämättään pienillä oireilla, ja siten kasvattanut itselleen vasta-aineita ja vahvistanut suomalaisten laumasuojaa.

– Se oli toki vasta ensimmäinen otanta, eikä siitä voida vetää mielettömiä johtopäätöksiä – mutta kyllä se osoitti, että varsin harva suomalainen on sairastanut koronaviruksen, Saarikko sanoi vappupäivän live-lähetyksessään facebook-sivuillaan.

Vasta-ainetestit tehtiin kaiken lisäksi Uudellamaalla, missä koronaa on paljon verrattuna muuhun maahan, hän huomautti.

– Se tarkoittaa sitä, että tästä tulee pitkä marssi.

Saarikon mielestä suomalaisten onkin syytä tottua ajatukseen, että elämä muuttuu koronaviruksen seurauksena pitemmäksi aikaa.

– Tästä tulee tosi pitkä ajanjakso. Sen takia uuden normaalin rakentelua yhteen kokoontumisten, työelämän, koulujen, päiväkotien ja kaiken meidän elämänpiirimme osalta on pakko alkaa miettiä, koska Suomi ei voi olla loputtomasti kiinni.