Koronaministeriryhmä linjasi: Laajaa etäkoulusuositusta ei anneta, kouluissa lisätään maskien käyttöä ja koululaisille jaetaan kotitestit kahdesti viikossa

Kaikkien ravintoloiden aukioloaikaa rajataan lain määräämään maksimiin eli kello 18:aan. Ravintoloiden täyssulkua käsitellään ensi viikolla lisäselvitysten perusteella.
Koronatoimet

Hallituksen koronaministerityöryhmä ei anna kansallista laajaa etäkoulusuositusta. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitkien neuvotteluiden päätteeksi perjantaina illalla Säätytalolla.

Kiurun mukaan etäopetuspäätökset on tehtävä alueellisesti siellä, missä tautitilanne sitä edellyttää.

Näin ollen koulujen kevätlukukausi pääsee alkamaan lähiopetuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti.

Kouluissa kuitenkin lisätään maskien käyttöä ja koululaisille jaetaan kaksi kotitestiä viikossa.

Ravintoloiden sulkemisesta kokonaan myös keskusteltiin Kiurun mukaan, mutta päätöstä ei tehty. Hän sanoi, että asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.

Kaikkien ravintoloiden aukioloaikaa rajataan lain määräämään maksimiin eli kello 18:aan. Asetus annetaan Kiurun mukaan niin nopeasti kuin alkuviikosta voidaan. Tällä hetkellä ruokaravintolat saavat olla auki 20:een. Anniskelu päättyy ravintoloissa kello 17.

Nykyisiä rajoituksia ministerit päättivät jatkaa tammikuun loppuun asti. Hallitus suosittaa lisäksi, että sisätiloissa järjestettävissä yksityistilaisuuksissa perheen ulkopuolisia henkilöitä voi olla maksimissaan viisi.

–  Lisäksi suositellaan kaikkiin kohtaamisiin kotitestausta, Kiuru sanoi.

–  Tärkeä viesti kaikille suomalaisille on, että jokaisella on oma vastuunsa siitä, millä tavalla tätä tautitilannetta hoidamme.

Kiuru ajoi vahvasti etäkoulusuositusta, mutta ei tunnustanut pettyneensä koronaministeriryhmän vastakkaiseen linjaukseen.

–  Nyt on kysymys kokonaisuudesta, ei kannata tuijottaa yksittäisiä toimia vaan kokonaisuutta, millä vaikuttavuutta saadaan aikaan.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) totesi tuoreeltaan Twitterissä, että Suomi seuraa yleiseurooppalaista käytäntöä, jonka mukaan lasten oikeutta lähiopetukseen rajoitetaan vasta viimesijaisesti. Hän kuitenkin toteaa, että valtakunnallista etäopetussuositusta ei ole rajattu pois hallituksen työkalupakista.

Andersson huomauttaa, että etäopetusta on läpi epidemian hyödynnetty paikallisesti, kun se on ollut tautitilanteen kannalta välttämätöntä ja näin toimitaan jatkossakin. Opetusministeri pitää tärkeänä, että kunnat antavat maskien käytöstä laajan suosituksen, joka tarvittaessa koskee myös pienimpiä koululaisia.

Lisäksi Andersson edellyttää, että opetusalan henkilöstölle varmistetaan viipymättä mahdollisuus saada kolmas koronarokote.

Keskeiset koronalinjaukset

Hallituksen koronaministeriryhmä oli koolla perjantaina tuntien ajan aina myöhäiseen iltaan asti. Kokouksen tuloksena olivat seuraavat linjaukset ja suositukset:

 

–  Voimassa olevia rajoitustoimia jatketaan toistaiseksi tammikuun loppuun asti. Myös sisärajavalvontaa jatketaan.

–  Alueita ohjataan ottamaan käyttöön koko maassa kaikki tartuntatautilain 58g-pykälän mukaiset toimet, mikä tarkoittaa kaikkien sisätilojen sulkupäätöksiä. Tämä koskee myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

–  Kaikkien ravintoloiden aukioloaikaa rajataan lain määräämään maksimiin eli kello 18:aan. Anniskelu päättyy klo 17. Asiaa koskeva valtioneuvoston asetus on tarkoitus antaa niin nopeasti kuin alkuviikosta voidaan.

–  Ministerityöryhmä keskusteli ravintoloiden sulkemisesta kokonaan, mutta päätöstä ei tehty. Asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.

–  THL:n suosituksen mukaisesti valtakunnallista etäopetussuositusta ei anneta. Etäopetuspäätökset on kuitenkin tehtävä alueellisesti siellä, missä tautitilanne sitä edellyttää.

–  Koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan vauhdittamalla lasten ja nuorten rokotuksia ja lisäämällä kotitestaamista. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa.

–  Koko koululuokka voidaan asettaa karanteeniin, jos luokassa on yksikin tartuntatapaus.

–  Hallitus suosittaa, että sisätiloissa järjestettävissä yksityistilaisuuksissa perheen ulkopuolisia henkilöitä voi olla maksimissaan viisi. Lisäksi suositellaan kaikkiin kohtaamisiin kotitestausta.

–  FFP2-kasvomaskien käyttöä suositellaan laajennettavaksi. THL ja Työterveyslaitos antavat tarkemmat ohjeet tästä mahdollisesti heti ensi viikolla.