Hallituksen koronaministeriryhmältä odotettiin illalla kannanottoa koulujen etäopetukseen – vaikea kokous jatkui vielä iltaseitsemän jälkeen

Pöydällä myös entistä tiukempi ravintolasulku
Koronarajoitukset

Hallituksen koronaministeriryhmä istui pitkään perjantai-iltana puntaroimassa, mitä rajoituksia vielä tarvitaan, jotta terveydenhuolto selviytyy romahtamatta nopeasti pahenevasta koronaepidemiasta. Neuvottelu jatkui vielä kello 19.30 aikaan.

Kovimmista vaihtoehdoista pöydällä olivat ainakin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) keskiviikkona julkisuuteen nostama ehdotus siirtyä kouluissa lukukauden aluksi etäopetukseen ja myös ravintolarajoitusten tiukentaminen edelleen, jopa mahdollinen ravintoloiden sulkeminen.

Ministeriryhmän kantaa etenkin etäopetukseen odotettiin jo perjantaina, sillä kevätlukukausi alkaa monin paikoin maanantaina.

Ainakin vasemmistoliitto, keskusta ja vihreät ovat suhtautuneet STM:n ehdotukseen hyvin kriittisesti. Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi ennen neuvottelua STT:lle pitävänsä aikataulua kohtuuttomana perheille ja opetusalan ammattilaisille. Hän myös sanoi, että etäopetusta hyödynnetään jo nyt paikallisesti tarvittaessa.

Myös muun muassa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on ollut sitä mieltä, että ennen etäopetusta kouluissa pitäisi kokeilla muita keinoja, kuten oppilaiden systemaattista kotitestausta ja maskeja.

Koulujen etäopetus ei toteutuessaan koskisi esikoulua eikä luokkia 1–3.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) painotti myös kokoukseen mennessään, ettei hallitus halua asettaa lapsille ja nuorille yhtään enempää rajoituksia kuin on aivan välttämätöntä. Hän totesi, että kokouksessa kuullaan terveysviranomaisten tuorein arvio tilanteesta, joka muuttuu ja elää.

–  Päätöksissä täytyy käyttää erittäin tarkkaa ja suurta harkintaa.

Hän myös muistutti, että hallitus kävi perusteellisen keskustelun aiheesta jo ennen joulua.

–  Tuolloin päädyimme siihen, että etäopetusta tai joululomien lykkäämistä koskevaa suositusta ei anneta, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi, että toimi ei ole tarpeellinen eikä hyödyllinen suhteessa haittoihin, joita se aiheuttaa.

Ilta-Sanomien THL:stä perjantaina saaman tiedon mukaan THL:n kanta ei ole asiassa muuttunut.

Koronaministeriryhmä kokoontui perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla. Kiuru kertoi olevansa erittäin huolestunut terveydenhuollon kantokyvystä nykyisillä tartuntaluvuilla.

–  Hallitukselta odotetaan toimintakykyä tässä hyvin vaikeassa tilanteessa nimenomaan ottamaan kantaa siihen, millaisia toimia on vielä tehtävissä, hän patisti.

Päätökset etäopetukseen siirtymisestä tehdään kunnissa, joten STM voisi antaa niille vain suosituksen tartuntatautilain perusteella.

Yhdeksän suuren kaupungin opetustoimien johtajat ovat pitäneet aikataulua tiukkana ja etäopetuksen haittoja lapsille ja nuorille suurina. Esimerkiksi Helsinki ja Tampere ovat ilmoittaneet, että koululaiset palaavat joululomalta lähiopetukseen maanantaina.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ sitä vastoin kannattaa ehdotusta.

Päätökset mahdollisista ravintoloiden rajoitusten tiukentamisista hallitus voisi tehdä itse. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi, että jos ravintoloiden täyssulkuun päädytään, sitä koskevan uuden lainsäädännön valmistelu veisi pari viikkoa lausuntokierroksineen ja eduskuntakäsittelyineen.