Koronakevään hillitön hamstraus ei näkynytkään ruoan hinnassa – näiden suosikkituotteiden hinnat jopa laskivat

Ruoka

Ruuan hinta on kehittynyt koronasta huolimatta odotusten mukaan, selviää Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tiedoista.

Maaliskuussa ruuan hinta nousi noin 1,5 prosenttia ja huhtikuussa vajaa 0,7 prosenttia. Kaiken kaikkiaan ruuan hinnan odotetaan nousevan tänä vuonna maltillisesti.

Hamstraamisen seurauksena ajateltiin, että kaupalle syntyy ylimääräisiä kustannuksia ja hinnat nousevat. Niin ei kuitenkaan ole käynyt.

– Hamstraamisen hintavaikutus oli lähes päinvastainen odotuksiin nähden, sillä eniten hamstrattujen tuotteiden, kuten jauhojen ja pastan, hintojen nousu hidastui tai kääntyi laskuun maalis-huhtikuussa, tutkimusjohtaja Hanna Karikallio ja vanhempi maatalousekonomisti Tapani Yrjölä kirjoittavat PTT:n blogissa.

Maailmalla ruuan hinta on YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan laskenut koronakriisin aikana reippaasti.

Euroopassa ruoan hinta on kuitenkin lähtenyt monissa maissa nousuun, mutta hintoja ovat vetäneet ylös koronan lisäksi myös muut tekijät kuten kuivuus.

– Yhtenä syynä pidetään ruokaketjun toimimattomuutta kriisitilanteessa. Suomessa ruokaketjun poikkeuksellisen hyvä toimintavarmuus näkyy positiivisesti kuluttajien kukkarossa asti, asiantuntijat huomauttavat.