Korona tulee jäämään seuraksemme, uskoo asiantuntija – MT-gallup: Vain yhdeksän prosenttia suomalaisista luottaa epidemian kukistuvan vuonna 2022

Koronaepidemia

Suomalaiset eivät usko koronaepidemian olevan ohi 2022, selviää MT-gallupista.

Kyselyn mukaan main yhdeksän prosenttia uskoi koronan kukistuvan tänä vuonna. Melkein 79 prosenttia ei siihen uskonut ja 12 prosenttia ei osannut sanoa asiaan mielipidettään..

Sukupuoli ja ikä vaikuttivat vain vähän mielipiteeseen. Toiveikkaimpia koronan talttumiseen olivat 18–30-vuotiaat miehet, joista 20 prosenttia arveli epidemian ensi vuonna hellittävän. Kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla nähdään tulevaisuus hieman valoisampana kuin maaseutumaisissa ja taajaan asutuissa kunnissa.

Puoluetaustalla ei juuri ole merkitystä. Toiveikkuutta on eniten kokoomuksen äänestäjissä. Synkimmin epidemian kehityksen näkevät vasemmiston ja perussuomalaisten kannattajat.

Virologian dosentti Matti Jalasvuori arvioi, että ihmisten odotukset osuvat varsin oikeaan.

– Tulosta selittää selkeästi se, että rokote ei estä täysin infektiota eikä rokotettuja levittämästä virusta. On vain hyvä, että ihmiset näkevät asian realistisesti, hän pohtii.

Jalasvuoren mukaan Kiinasta leviämään lähtenyt virustyyppi olisi ollut mahdollista kukistaa alkuvaiheessa kokonaan. Nyt sellaiseen eivät riittäisi mitkään toimet.

– Selkeää tietä ulos ei ole. Uusia variantteja kehittyy koko ajan. Maailmassa on miljardeja ihmisiä, ja lisäksi virus kehittyy edelleen myös eläimissä ja voi tarttua sieltä uudelleen ihmisiin, hän muistuttaa.

Korona tulee Jalasvuoren näkemyksen mukaan jäämään seuraksemme.

– Tulevaisuudessa siitä tulee ehkä influenssan kaltainen, ja näemme toistuvia tartunta-aaltoja. Ennemmin tai myöhemmin meidän on opeteltava elämään viruksen kanssa, palattava normaaliin elämään ja löydettävä kultainen keskitie.