Könttä ehdottaa rahapelijärjestelmään säänneltyä lisenssimallia – “Veikkauksen palkkioihin tottuneita poliitikkoja se toki voi kirpaista“

Rahapelit

Kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) ehdottaa rahapelijärjestelmän muuttamista säänneltyyn lisenssimalliin myös Suomessa.

Köntän mukaan rahapelitoiminnan lähtökohtana täytyisi jatkossa olla rahapeliongelmien vähentäminen ja vastuullinen pelaaminen.

Köntän mielestä Veikkauksen voittovarojen pienenemistä järjestöille ei ole välttämättä tarvetta korvata täysimääräisesti.

– Pohtimalla erilaisia vaihtoehtoja en suinkaan ole Veikkausta vastaan. Mielestäni olisi hienoa, jos Veikkaus voisi toimia kansainvälisesti ja kasvattaa verotuloja Suomeen. En ole vakuuttunut siitä, että monopolit ylipäänsä ovat paras järjestelmä nykyaikana, Könttä kirjoittaa blogissaan.

Köntän mukaan Suomessa voitaisiin säännellä fyysisen pelaamisen mahdollisuuksia sallimalla esimerkiksi kasinot ja pelikoneet valvotuissa tiloissa vain kotimaisille yhtiöille.

Ulkomaisten yhtiöiden toimintaa säänneltäisiin lisenssien kautta.

– Verotuksella keräisimme vastaavan tai suuremman potin kuin mitä nyt veikkaustappiorahoilla saamme. Veikkauksen kestintään ja palkkioihin tottuneita poliitikkoja se toki voi kirpaista, mutta sen he varmasti kestävät, Könttä sanoo.

Veikkauksen edunsaajien korvaavat toimet Könttä etsisi budjettirahoituksesta. Samalla pitäisi hänen mielestään käydä läpi edunsaajien rahoituksen tarpeet ja niiden tarpeenmukaisuus.

Könttä uskoo, että myös edunsaajakentällä löytyy leikkausvaraa.

– On selvää, että veikkaushäviörahoilla pyörivät edunsaajat vastustavat muutoksia nykyjärjestelmään, jotka vähentäisivät suomalaisten häviämien rahojen määrää. Ymmärrän huolen rahoituksesta, mutta on valtiovallan tehtävä päättää, kuinka rahoitus järjestetään. 

– Veikkauksen tulojen pienenemistä järjestöille ei ole tarvetta korvata täysimääräisesti. Huomioitavaa on sekin, että edunsaajat eivät ole koskaan tyytyneet edellisvuotta pienempään rahapottiin. Nyt on tullut aika ravistella tätäkin järjestelmää.