Kommentti: Soini provosoi jälleen, mutta Sipilän kanta aborttilakiin on selvä

Ulkoministerin julkista kannanottoa ei voi pitää hänen henkilökohtaisena asianaan, toimittaja Pauliina Pohjala kirjoittaa
Aborttilaki

Timo Soini osaa provosoida.

Ulkoministeri hehkuttaa nyt ”plokissaan” Argentiinaa, joka kumosi abortin sallivan lakiesityksen. Argentiinassa abortti on siis edelleen hyväksytty vain raiskaustapauksissa tai naisen ollessa hengenvaarassa.

Soini vähät välitti siitä, että hallitus oli jo toukokuussa joutunut puuttumaan hänen aiempaan irtiottoonsa Suomen virallisesta linjasta. Tuolloin Soini osallistui työmatkansa ”vapaa-ajalla” abortinvastaisen liikkeen iltatilaisuuteen Kanadassa.

Tämän julkisen esiintymisen jälkeen tasa-arvoministeri Annika Saarikko (kesk.) joutui tiedottamaan , että Suomi ei ole lipeämässä aborttioikeudesta kansallisilla tai kansainvälisillä areenoilla.

Soinin uutta plokikirjoitusta ei estänyt edes se, että jopa presidentti Sauli Niinistö paheksui aiemmin Soinin käytöstä.

– Ministerismiehen ja poliitikon on vaikea olla yhteiskunnallisessa mielenilmauksessa yksityishenkilönä. Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus, Niinistö sanoi kesäkuussa Talouselämässä .

Soinin tuoreen plokin aiheuttaman kohun vuoksi Saarikko korosti jälleen STT:n haastattelussa, ettei hän voi hyväksyä vihjailuja siitä, että ”voisimme olla tyytyväisiä Argentiinassa tapahtuneeseen kehitykseen”.

Katolilaisen Soinin kanta aborttiin on aina ollut hyvin tiedossa. Hänellä on oikeus vakaumukseensa, mutta ulkoministerin julkista kannanottoa ei voi pitää hänen henkilökohtaisena asianaan. Se sekoittaa pahasti ihmisten ajatuksia Suomen virallisesta linjasta.

Muut hallituspuolueet vedetään mukaan lokaan. Some-kansa näyttää nyt ihmettelevän, miten kokoomus voi sietää Soinin irtiottoja. Keskustan kohdalla puhutaan eri sävyyn. Osa näyttää epäilevän, että puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä saattaa jopa olla samoilla linjoilla Soinin kanssa.

Ei muuten ole.

Sipilän tiedetään kuuluvan rauhansanalaisuuteen, se ei ole mikään salaisuus. Sipilä on kuitenkin alusta asti tehnyt selväksi, mikä on hänen kantansa Suomen aborttilakiin.

Hän kannattaa sitä nykymuodossaan. Hän ei vaadi siihen tiukennusta eikä höllennystä. Tämän Sipilä ilmaisi jo viime vaalikaudella neljä vuotta sitten.

Mutta kun Soini iloitsee julkisesti Argentiinan päätöksestä, siitä voi helposti tulkita, että hän haluaisi yhtä tiukan aborttilain myös Suomeen. Tai kenties vielä tiukemman – hänhän on vuosien mittaan usein sanonut, ettei hyväksy aborttia missään oloissa.

Sipilä toisti hallituksen kannan perjantaina STT:lle. Hän totesi, että naisten ja tyttöjen asema sekä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat ihmisoikeuskysymyksiä ja olennainen osa Suomen ulkopolitiikkaa.

Sipilä huomautti, että tämä on ollut Suomen hallitusten pitkäaikainen ja yksiselitteinen linja, eikä se ole muuttunut.

Aborttioikeuden kieltäminen ei tarkoita sitä, että abortteja ei enää tehtäisi.

Niitä tehtäisiin edelleen, mutta toimenpiteet siirtyisivät sairaaloista ja lääkärin valvonnasta maan alle. Naisten henki olisi puoskarien armoilla. Abortteja tehtäisiin myös hengenvaarallisilla kotikonsteilla ja vastasyntyneitä hylättäisiin. Se merkitsisi paluuta hyvin pimeään aikaan.

Suomessa raskaudenkeskeytys täytyy tehdä ennen 12. raskausviikkoa, sitä myöhemmin aborttiin tarvitaan erittäin painava syy kuten sikiön vaikea sairaus.

Argentiinassa äänestettiin juuri laista, joka olisi sallinut abortin ensimmäisen 14. raskausviikon aikana. Lain sisällöstä voi varmasti keskustella, mutta monissa maissa vallitseva tiukka aborttilinja aiheuttaa julmia seurauksia.

Helsingin Sanomien mukaan Amnesty International arvioi, että 3 000 naista on kuollut abortin yritykseen Argentiinassa viimeisen 25 vuoden aikana.

Miksi Soini provosoi ja jättää muun hallituksen selittelemään? Alle prosentin kannatuksen omaavan sinisen puolueen ministerillä ei ole mitään hävittävää.

Soinin kannattaisi kuitenkin mieluummin tehdä töitä esimerkiksi nuorten maksuttoman ehkäisyn eteen. Se on tehokas keino vähentää ei-toivottuja raskauksia.