Kokoomus aikoo viedä perhevapaauudistuksen hallituskäsittelyyn – –Nykymalli on joustamaton ja aikansa elänyt–
Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaat kokonaisuudessaan ja aikoo viedä perhevapaauudistuksen hallituksen käsiteltäväksi.
Puolueen ehdottamassa uudessa mallissa perhevapaat koostuisivat äidille maksettavasta odotusrahasta, vuoden pituisesta ansiosidonnaisesta vanhempainvapaasta, josta molemmille vanhemmille kiintiöitäisiin kolme kuukautta, sekä kuuden kuukauden pituisesta hoitorahasta. Nykyisenlaisesta kotihoidon tuesta luovuttaisiin.
Kustannusneutraaliksi luonnehditun uudistuksen tavoitteena on kannustaa isiä perhevapaille ja lisätä sukupuolten tasa-arvoa työelämässä.
Kokoomuksen Perheet ja työelämä -asiakirja julkistettiin maanantaina. Puolue pyrkii myös edistämään lasten osallistumista varhaiskasvatukseen.
Kokoomuksen mukaan osa-aikatyön tueksi olisi selvittävä mahdollisuudet siirtyä kuntien päivähoitomaksuissa tuntiperusteiseen laskutukseen.
Kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) painottaa, että uudistus pyrkii parantamaan naisten työmarkkina-asemaa.
– Nykyinen perhevapaajärjestelmän malli on joustamaton ja aikansa elänyt. Meillä ei ole varaa siihen, että nuorten naisten työllisyysaste on muita Pohjoismaita heikompi. Se heijastuu työuriin, palkkakehitykseen ja eläkkeisiin, Vikman sanoo.
Kokoomuksen ehdottama malli on hyvin lähellä SAK:n mallia, Vikman lisää.
– Me emme ole ottamassa valinnanvapautta pois vaan tuomassa lisää joustavuutta. Uudistus edistää vanhemmuuden tasaisempaa jakautumista.
Kokoomuksen ehdotuksessa esimerkiksi kuuden kuukauden perhevapaata voisi siirtää myös muulle lasta hoitavalle aikuiselle kuin lapsen juridiselle huoltajalle.
– Tämä helpottaisi niin eroperheiden, uusperheiden kuin sateenkaariperheiden järjestelyjä ja mahdollistaisi esimerkiksi yksinhuoltajaperheissä isovanhemman avun, Vikman sanoo.
Perheiden kannalta uuden järjestelmän pitää olla yksinkertainen ja selkeä.
Perhe-ja peruspalveluministeri Juha Rehula
Keskusta on kokoomuksen tavoin valmis uudistamaan perhevapaajärjestelmää.
– Uudistus tulee kuitenkin tehdä huolella tarkastellen asiaa sekä työelämän että perheiden ja lasten näkökulmasta, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).
Keskustalle kyse on muustakin kuin vain työllisyysasteesta.
– Perhevapaajärjestelmä on rakennettu, jotta lapsen oikeus vanhempiinsa toteutuisi.
– Perheiden kannalta uuden järjestelmän pitää olla yksinkertainen ja selkeä ja jättää heille päätösvaltaa omasta arjesta.
Perussuomalaiset toivovat, että uudistamisen sijaan keskityttäisin käyttämään olemassa olevia rakenteita.
– Järjestelmä mahdollistaa jo nyt työelämän joustot, joiden lisäämistä voisi pohtia, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.).
Hän kuitenkin toteaa pitävänsä ideasta, että perhevapaata voisi siirtää myös muulle lasta hoitavalle aikuiselle.