Keskustaopiskelijat vaatii lukukausimaksujen poistamista – järjestö jätti 10 puoluekokousaloitetta

Keskusta

Keskustaopiskelijat vaatii lukukausimaksujen poistoa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta.

Vaatimus on yksi keskustaopiskelijoiden kymmenestä Oulun puoluekokoukseen toimittamasta aloitteesta.

Järjestö kertoo nettisivuillaan, että lukukausimaksujen tarkoituksena oli alun alkaen tuoda säästöjä korkeakouluille, mutta uudistus ei olekaan toiminut halutulla tavalla.

– Uudistuksen myötä korkeakoulut ovat joutuneet kehittämään erilaisia stipendijärjestelmiä sekä panostamaan markkinointiin ulkomaille. On sanomattakin selvää, ettei Suomi pärjää markkinoinnissaan ja hinnoissaan Eurooppalaisille suurille yliopistoille. Käytännössä uudistus on tuonut siis vain enemmän kuluja korkeakouluille, joiden pitäisi keskittyä perustehtäväänsä: koulutukseen ja uuden tiedon hankkimiseen, tiedotteessa sanotaan.

Keskustaopiskelijat kertoo olevansa harmissaan, että lukukausimaksujen myötä EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden määrä on romahtanut. Nopeasti ikääntyvässä Suomessa pitäisi järjestön mukaan ennemminkin houkutella opiskelijoita kuin karkottaa heitä pois.

– Keskustaopiskelijat haluaakin muistuttaa keskustaa roolistaan sivistyspuolueena. Keskusta on aina rohkeasti puolustanut maksutonta koulutusta. Tehkäämme siis niin myös tulevaisuudessa.

Keskustaopiskelijat ilmoittaa Twitterissä lyhyesti myös muista puoluekokousaloitteistaan.

Keskustaopiskelijat vaatii, että korkeakouluissa pitäisi saada opintopisteitä järjestötoimintaan osallistumisesta.

Opiskelijoiden olisi järjestön mukaan myös saatava valtion takaamaa opintolainaa maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.

Keskustan opiskelijajärjestö vaatii myös pikavippien kieltämistä, koulujen kello 8 aamujen kieltämistä, kansalaistaidon kursseja toisen asteen opintoihin, matkakorvauksia opiskeleville luottamushenkilöille, palkallista korkeakouluharjoittelua, pelikoneiden poistamista kaupoista ja kaikille avointa E-kirjastoa Suomeen.

Keskusta kokoontuu puoluekokoukseen Ouluun 4.–5. syyskuuta 2020.