Keskustanuoret vaatii kouluväkivallan kirjaamista rikoslakiin – nuorkeskustalaisten laatimalla kansalaisaloitteella 14 000 allekirjoitusta

Kouluväkivalta

Liian monen koulutaivalta varjostaa kouluväkivalta, keskustanuoret muistuttaa.

– Olisi vähättelyä puhua koulukiusaamisesta, sillä usein aikuisten maailmaan sijoitettuna koulukiusaaminen täyttäisi lievän tai törkeän pahoinpitelyn tai kunnianloukkauksen tunnusmerkit.

Nuorisojärjestö vaatii kouluväkivaltaa kirjattavaksi rikoslakiin. Keskustanuorten ja -opiskelijoiden puheenjohtajisto organisoi viime lokakuussa kansalaisaloitteen aiheesta. Kansalaisaloitteella on tällä hetkellä reilut 14 000 allekirjoitusta. Allekirjoitusaika päättyy 20. huhtikuuta.

– Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön. On yhteiskunnan, yhteisöjen ja jokaisen meidän tehtävänämme turvata heille tämä oikeus, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen kiteyttää.

Kun kirjaus rikoslakiin toteutettaisiin, olisi lasten ja nuorten kanssa työskentelevillä yksiselitteinen velvollisuus puuttua kiusaamistilanteisiin, keskustanuoret sanoo.

– Näissä äärimmäisissä kiusaamisen muodoissa, joita lainsäädännöllä voitaisiin torjua, on kyse henkisestä tai fyysisestä väkivallasta.

Viime viikkojen uutisointi osoittaa, että toimia kouluväkivallan pysäyttämiseksi tarvitaan, varapuheenjohtaja Henna Takatalo vaatii.

– Yksi askel oikeaan suuntaan olisi koulukiusaamisen sisällyttäminen rikoslakiin. Koulun, poliisin ja sosiaaliviranomaisten velvoitetta puuttua kiusaamistapauksiin, jotka täyttävät väkivaltarikoksen tunnusmerkit, on kasvatettava.

Markkasen ja Takatalon lisäksi kansalaisaloitteen vastuuhenkilöinä toimivat liiton toinen varapuheenjohtaja Kaisa Oinas-Panuma sekä keskustaopiskelijoiden viime vuoden puheenjohtaja Miriam Putula ja viime vuoden varapuheenjohtajat Eveliina Leskelä ja Janne Mäkinen. Leskelä johtaa opiskelijajärjestöä tänä vuonna.