Keskustanuoret: Uskonnot ja elämänkatsomustieto uuteen yhteiseen oppiaineeseen

Keskustan eduskuntaryhmän tulisi suhtautua myönteisesti uskonnonopetuksen uudistamiseen, keskustanuoret näkee
Uskonnonopetus

Keskustanuoret haluaa, että uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus korvataan uudella katsomusaineella, johon liitettäisiin myös esimerkiksi etiikkaa ja muita filosofian lohkoja.

Tarve maailmanselitysten ja katsantokantojen vuoropuhelulle on suurempi kuin aikoihin, keskustanuoret toteaa kannanotossaan.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi viime viikolla haluavansa uudistaa uskonnonopetusta mahdollistamalla elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumisen oppilaille, jotka kuuluvat johonkin uskontokuntaan.

Keskustanuoret tukee opetusministeriä uudistusaikeissa, mutta haluaa viedä uskontoihin liittyvän opetuksen askeleen edistyksellisempään suuntaan.

Uudessa oppiaineessa aiheina olisivat uskonnot, uskontotiede yleisesti, muut elämänkatsomukset, etiikkaan liittyvät kysymykset sekä soveltuvin osin myös filosofia.

– Tunnistamme puutteet niin uskonnon kuin elämänkatsomustiedon opetuksessa emmekä halua jaotella ihmisiä elämänkatsomuksen perusteella, puheenjohtaja Hanna Markkanen toteaa.

– Mielestämme nyt on aika siirtyä uskontojen ja elämänkatsomustiedon erillisestä opetuksesta yhteen, kaikille yhteiseen oppiaineeseen. Pelkkä siirtymä elämänkatsomustietoon ei riitä, hän lisää.

 Ylen kyselyn perusteella 70 prosenttia suomalaisista on yhteisen oppiaineen kannalla.

Keskustanuoret vaatii, että myös keskustan eduskuntaryhmä suhtautuu myönteisesti uskonnonopetuksen uudistamiseen.

– Nykymaailmassa eri uskontojen ja elämänkatsomusten tunteminen korostuu – myös meillä Suomessa. Sujuva yhteistyö onnistuu paremmin, kun kykenee aidosti ymmärtämään toista ihmistä maailman- ja elämänkatsomuksesta riippumatta, Markkanen korostaa.

Keskustanuoret hyväksyi nykyisen kannan liittokokouksessaan Savonlinnassa syksyllä 2019.