Keskustan opettajakansanedustaja korvaisi elämänkatsomustiedon ja uskonnon kaikille yhteisellä katsomusaineella

Oppiaineet

Opetusministeri Li Andersson (vas.) haluaisi avata kirkkoon kuuluville oikeuden opiskella elämänkatsomustietoa, mutta ehdotus ei miellytä kansanedustaja Jouni Ovaskaa (kesk.).

– Elämänkatsomustiedon avaaminen myös kirkkoon kuuluville ei tässä tilanteessa palvele tarkoitustaan. Tarvitaan kaikille yhteinen katsomusaine, joka huomioi uskonnot, kulttuurin ja etiikan, Ovaska vaatii.

Ovaska on siviiliammatiltaan luokanopettaja ja vaikuttaa eduskunnassa sivistysvaliokunnan jäsenenä.

Hänen mukaansa tämän hetkinen oppiainejako ei palvele tarkoitustaan.

Lisäksi se jaottelee oppilaat epätarkoituksenmukaisesti, kun kirkkoon kuulumattomat voivat valita uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon välillä. Kirkkoon kuuluvilla ei vastaavaa mahdollisuutta ole.

Ovaskan mielestä jo tällä vaalikaudella on syytä selvittää yhteisen katsomusaineen hyödyt ja haitat. Elämänkatsomustietoa ei pidä avata välimallin ratkaisuna.

– Katsomusten kirjo suomalaisessa yhteiskunnassa on laajentunut. Siksi tarvitaan laaja selvitys ja tutkimuspohjaista tietoa. Kaikki eri katsomusaineiden asiantuntijat on saatava mukaan tähän työhön.

Keskustaedustajan mukaan suomalaisen evankelis-luterilaisen perinteen säilyttäminen ja opettaminen uusille sukupolville on tärkeää.

– Kulttuurin ymmärtäminen ilman uskonnon tuntemista on vaikeaa, hän lisää.