Keskustan kansanedustaja Mikko Kinnunen: Oman uskonnon opettamisesta ei pidä missään nimessä luopua

Uskonnonopetus

Pelkästään uskontoihin tutustuminen kaventaisi opetuksen sisältöä merkittävästi, huomauttaa keskustan kansanedustaja Mikko Kinnunen.

Kinnusen mukaan Ruotsissa, jossa on siirrytty yhteiseen katsomusaineeseen, on todettu, että koululaisten yleinen tietotaso uskonnoista on heikentynyt voimakkaasti.

– Tämä olisi väistämätöntä myös Suomessa, koska uskontoja koskeva aines ohenisi osana yhteistä oppiainesta, Kinnunen kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Katsomusaineiden kehittämisessä kannattaa Kinnusen mielestä edetä maltillisesti. Tarvitaan pitempiaikaisia kokeiluja ja tutkimuksia esimerkiksi siitä, mitä katsomuksellisia aineksia voitaisiin opettaa kaikille yhteisesti.

– Meidän ei tule missään tapauksessa luopua oman uskonnon opettamisen erinomaisesta mallista. Oman uskonnon opetus vahvistaa sydämen sivistystä, Kinnunen korostaa.

Keskustan reisjärveläinen kansanedustaja viittaa kirjoituksessaan Ylen julkistamaan kyselyyn, jossa 70 prosenttia suomalaisista kannatti yhteistä katsomusainetta.

Kansanedustajan mukaan Norjassa, jossa on niin ikään toteutettu yhteinen katsomusaine, on ajauduttu kiistoihin oppiaineen sisällöstä.

– Samat kysymykset, jotka Suomessa ovat olleet nähtävillä koulujen juhlatilanteissa, ovat Norjassa tulleet katsomusaineen sisälle. Näin tulisi hyvin todennäköisesti käymään myös Suomessa.

Kinnusen mukaan on keskustalaisten arvojen mukaista puolustaa jokaisen lapsen ja nuoren oikeutta saada koulussa oman uskontokuntansa mukaista opetusta.

– On syytä muistaa, että elämänkatsomustieto syntyi aikanaan korvaavaksi oppiaineeksi uskonnottomille. Sitä on kehitetty tämän lähtökohdan perusteella. Se sisältää melko vähän tietoa eri uskonnoista.