Keskustanuoret muuttaa liittotoimistonsa Kainuuseen – ”Säästyneet rahat voidaan käyttää Brysselin-matkoihin ja kokouslounaisiin”

Hajasijoittaminen

Keskustanuorten liittotoimisto muuttaa pois keskustan puoluetoimiston yhteydestä.

– Etätyön aika tarkoittaa sitä, ettei keskustanuorten liitonkaan työ ole sidottu enää ankeaan ja ahdistavaan Helsinkiin, puheenjohtaja Hanna Markkanen avaa ratkaisua.

– Liittokokoukseemme tuli viime vuonna aloite liittotoimiston siirtämisestä Kainuuseen. Päätimme kuunnella kenttää.

Pääsihteeri Miikkael Azaizen mukaan ratkaisu oli tervetullut myös liiton talouden kannalta.

– Toimistotilat toki tarvitaan jatkossakin. Tulimme siihen tulokseen, että Kainuussa on Helsinkiin verrattuna selvästi halvempaa pitää toimistoa. Säästyneet rahat voidaan käyttää vaikkapa Brysselin-matkoihin ja kokouslounaisiin, Azaize laskeskelee.

Keskustanuorten johto ei halua vielä paljastaa toimistonsa sijoituspaikkakuntaa, sillä nuorisojärjestö valmistelee näyttäviä avajaisia, jotka se haluaa pitää tässä vaiheessa yllätyksenä. Talouspuolellakin on yhä epäselvyyksiä paikallisen pankin kanssa.

– Tällaisen ennakkotiedon kuitenkin tahdoimme välittää. Haluamme toimia etätyöläisten esimerkkinä, puheenjohtaja Markkanen painottaa.

– Kainuun luonnon on tarkoitus toimia myös rauhoittavana elementtinä työntekijöillemme. Jos työ kotikonttorissa ahdistaa, niin liittotoimistolle voi tulla nauttimaan korpikuusien kuiskinnasta ja jylhien järvien loiskinnasta. Osalla säästöistä voimme matkata Kainuuseen taksikyydeillä ja näin tukea ahdingossa olevaa alaa, Azaize höhöttää.

Rakennusyhtiön viskaalina Caymansaarilla kaksi vuotta työskennellyt pääsihteeri Azaize kertoo, että uusi toimisto remontoidaan tyhjillään olevaan, pientä laittoa vaativaan lakkautettuun keskustaenemmistöisen kunnan kyläkouluun.

Saatiin niin halvalla. Ja suhteilla.

Miikkael Azaize

Rakennusalan ex-ammattilainen paaluttaa uuden toimitilan edullisuutta.

– Saatiin niin halvalla. Ja suhteilla.

– Aiomme hyödyntää remontissa jäsenistömme osaamista. Olemme pyytäneet talkoisiin jäsenistöstämme rakennus-, sähkö- ja lvi-alan ammattilaisia sekä muuten vain päteviä nikkareita. Palkkioksi heille taataan tänä vuonna alennettu jäsenmaksu, pääsihteeri lupaa.

Puheenjohtaja Markkanen korostaa myös toimen aluepoliittisia ja ideologisia puolia.

– Hajotettu yhteiskunta on keskustalaista ihannetta parhaimmillaan. Tulevaisuudessa tavoitteena on luoda koko järjestöllemme myös uusia etäpisteitä, esimerkiksi turpeennostoalueilta tyhjeneviin työmaatiloihin. Tätä on se turvealan reilu siirtymä, Markkanen naurahtaa.

– Käännämme alueiden muuttotappion muuttovoitoksi. Kaupunkilaiset pitäisi lakiteitse sijoittaa tyhjiin maaseudun torppiin, niin johan kasvaisi alueiden elinvoima, nuorisopomo murahtaa.

Puolueellekin nuorisojärjestöllä on vaatimus.

– Nyt vain rehellistä ja päällekäyvää aluepolitiikkaa! Puoluetoimisto voisi muuttaa syvemmälle aatteelliseen multaan vaikkapa Lepikon torpan yhteyteen. Osan toimistosta voisi hajauttaa ihan vain Helsingin Kallioon punavihreiden kiusaksi tai Espoon bisnesalueille markkinakapitalistien silmätikuksi, nuorisopomot ohjeistavat.

Jutussa on kyse tietysti huhtikuun ensimmäisen päivän kunniaksi tehdystä aprillipilasta.