Keskustanuoret korostaa yhteishengen merkitystä: "Yhteiskunnan polarisoituminen on otettava vakavasti"
Iskunkestävä yhteiskunta pohjautuu kaikkien osallisuudelle ja osallistumiselle, keskustanuoret korostaa kannanotossaan.
Nuorisojärjestö viittaa Ajatuspaja Alkion tuoreeseen julkaisuun ”Miten rakentaa iskunkestävää ja vastustuskykyistä Suomea – 50 ehdotusta siitä, mitä kansalaisten ja päättäjien pitää nyt tehdä”. Toimittaja Johanna Korhosen laatima raportti korostaa kaikkien ihmisten ja alueiden osallisuutta iskunkestävyyden rakentamisessa.
Yhteiskunnan polarisoituminen on otettava vakavasti, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen huomauttaa.
– Koronakriisistä yhteiskuntamme on selvinnyt toistaiseksi kansainvälisesti vertailtuna hyvin. Mutta jotta myös seuraavasta kriisistä, joka väistämättä on aikanaan edessä, selvitään, se vaatii yhteiskuntaa, jossa erilaisia mielipiteitä kunnioitetaan ja erimielisyyksistä huolimatta pyritään jatkuvasti rakentavaan keskusteluun.
Suomessa on nähty viime vuosina väestön heimoutumista, eli jakautumista ääripäihin, keskustanuoret katsoo. Vastakkainasettelu on kärjistynyt henkiseen ja myös fyysiseen väkivaltaan asti, joten on korkea aika vahvistaa jokaisen osallisuutta vastakkainasettelun hälventämiseksi.
– Raportti tarjoaa monia keinoja, joilla Suomessa osallisuutta voidaan parantaa. Näihin keinoihin kuuluu esimerkiksi nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen sekä päättäjien ja kansalaisten välisen kommunikoinnin vahvistaminen, nuorisojärjestö peräänkuuluttaa.
Kuntavaaleissa keskustanuoret haluaa laajaa keskustelua osallisuudesta ja osallistumisesta.
– Keskustanuoret on nostanut omissa kuntavaalitavoitteessaan esiin nuorten osallisuuden tärkeyden ja Ajatuspaja Alkion raportti vain vahvistaa sitä käsitystä, että Suomen iskunkestävyyttä pystytään vahvistamaan nimenomaan luomalla osallisuutta aivan kuntatasolta lähtien, Markkanen näkee.
Keskustanuorten puheenjohtajaa haastateltiin myös itse tutkimuksessa. Raportissa Markkanen korostaa ruokahuollon toiminnan merkitystä ja esittää kansalaispalveluksen käyttöönottoa. Kannanotossaan keskustanuoret toivoo palveluksen toteuttamista oman mallinsa pohjalta, jossa on tavoitteena kouluttaa jokaiselle kansalaiselle taidot toimia kriisitilanteissa. Kansalaispalvelus on ollut keskustelussa myös asevelvollisuuden uudistamista selvittävän komitean työssä.