Keskustan Könttä kummeksuu Liikenneturvan ideaa

Liikenne

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) perää maalaisjärkeä ajokorttilain uudistamisessa. Hän katsoo Autoliiton tavoin, että ajokorttilain uudistamisessa on oltava pitkäjänteisyyttä pohtia laajemminkin keinoja, joilla liikenneturvallisuutta parannetaan. Poikkeusluvalla ajokortin saaville 17-vuotiaille Könttä vaatii enemmän opetusta.

– Ajokorttilain uudistamisessa on myös tarkastelun varaa. Opetuksen lisäämistä voisi harkita ja palauttaa esimerkiksi liukkaan kelin harjoittelun ajoradalla simulaattorin sijaan. Tämänhetkinen minimiopetusmäärä on pieni ja pakollista oppimäärää tulee harkita korotettavaksi.

Mitä enemmän kokemusta ajamisesta on, sitä varmempaa liikennekäyttäytyminen on, Könttä huomauttaa.

– Erityisesti poikkeusluvalla ajokortin saaville tulee sisällyttää nykyistä enemmän opetusta. Poikkeusluvalla saatava ajokortti on erityisesti haja-asutusalueella erittäin toimiva ja tärkeä lisä nuorten ja perheiden arkeen.

Liikenneturvan ehdotus, että ensimmäisten kuukausien ajan nuori saisi ajaa vain aikuinen kyydissä kuulostaa käytännössä mahdottomalta idealta, Könttä toteaa.

– Erityisesti maaseudulla tämä veisi ajokortista saatavan hyödyn käytännössä kokonaan pois.

– Jos joitain rajoituksia esimerkiksi ajoaikoihin yöllä pohditaan, on idea sinänsä mahdollinen, mutta valvonta mahdotonta. Poliisin jo nyt rajalliset resurssit kuluisivat nuorien ajo-aikojen kyttäämiseen ja voisi osoittautua mahdottomaksi, Könttä sanoo.

Aiemman liikennekäyttäytymisen huomioon ottaminen voisi kuitenkin olla perusteltua, hän pohtii.

– Se kannustaisi toimimaan fiksusti liikenteessä jo ennen ajokortin hankkimista ja parantaisi liikenneturvallisuutta. Liikenneturvallisuuden lisääminen on meidän kaikkien asia.