Keskustan Kivisaari puolustaa oppivelvollisuuden laajentamista hallitusohjelman mukaisesti: "Maksuttomuuden ajatuksesta on pidettävä kiinni"
Keskustan kansanedustajan Pasi Kivisaaren mielestä oppivelvollisuuden laajentamiseen tähtäävää lakiuudistusta on jatkettava hallitusohjelman mukaisesti.
Sivistysvaliokunnassa istuva Kivisaari pitää Helsingin Sanomien kyselyssä esiintuotua kritiikkiä hanketta kohtaan tarpeellisena keskustelun herättäjänä tärkeästä aiheesta.
– Tervettähän se on, että asia kiinnostaa ja kysymyksiä esitetään. Sen verran monimutkaisista rakenteista tässä uudistuksessa on kysymys, hän muistuttaa.
Eniten kannanottoja kyselyssä herätti ajatus toisen asteen koulutuksen eli ammattikoulun ja lukion maksuttomuudesta.
Pohjalaisedustaja näkee maksuttomuuden yhtenä uudistuksen tärkeimmistä läpivietävistä ajatuksista.
– Minun mielestäni maksuttomuuden ajatuksesta on pidettävä kiinni. Jos ajatellaan pienituloisia tai yksinhuoltajaperheitä, niin into koulunkäyntiin voi joissakin tapauksissa tyssätä jopa siihen, että oppimateriaalit ovat niin kalliita.
Verkkokyselystä käy ilmi jo aiemmin esitettyä arvostelua siitä, kuinka pienen marginaaliryhmän ongelmaa yritetään nyt ratkoa turhankin järeillä keinoilla.
Kivisaari sanoo ymmärtävänsä hyvin sen, ettei oppivelvollisuusiän korottamisella syrjäytymistä poisteta. Ennaltaehkäiseminen sen sijaan on hyvinkin mahdollista.
Yhdenkin ihmisen pelastaminen koulun penkille ja sitä kautta yhteiskuntakelpoiseksi kansalaiseksi on hänen mielestään satsauksen väärti.
– Näissä tapauksissa puhutaan kuitenkin aina miljoonaluokan säästöistä yhteiskunnalle, edustaja muistuttaa.
Pasi Kivisaari on kriitikoiden kanssa samaa mieltä siitä, että osaamista tulisi kehittää mieluummin jatkuvasti kuin sitomalla se tiettyyn ikään.
– Lakiuudistuksessa ei pitäisi keskittyä pelkästään toisen asteen ongelmiin. Peruskoulun resursseja ei saa unohtaa.
– Itsekin peruskoulun puolella parikymmentä vuotta töitä tehneenä tiedän, mikä merkitys oikealla ohjauksella on jatko-opintoihin. Siellä on mahdollisuus tehdä juuri sitä ennaltaehkäisevää työtä, ettei ongelmia koulun loppumisen jälkeen pääsisi syntymään, rehtorikansanedustaja arvioi.
Oppivelvollisuusuudistuksen lalkiuonnos on määrä saada lausuntokierrokselle jo tänä keväänä.
Eduskunta saisi lakiesityksen syksyllä 2020, ja voimaan laki tulisi näillä näkymin 2021.
– Pidän aikataulua kiireellisenä, mutta en mahdottomana. Senkin takia on hyvä etteä näitä kyselyjä julkaistaan ja aiheesta kirjoitetaan, niin keskustelu näin tärkeästä aiheesta pysyy koko ajan käynnissä, Kivisaari huomauttaa.