Keskustan Kettunen vaatii tappolupia koirien kimppuun käyville susille: "Metsästäjällä on täysi oikeus suojella koiraansa"

Sudet

Keskustan kansanedustaja Tuomas Kettunen on huolissaan viikonloppuna Pohjois-Suomesta kantautuneista murheellisista uutisista.

Muun muassa lauantaina Kuhmossa ja sunnuntaina Haapavedellä sudet tappoivat metsästyskoiran.

Kuhmon tapauksessa koiran omistaja oli saapunut paikalle ja nähnyt 6–8 sutta raatelemassa koiraansa.

Metsästäjä oli ampunut varoituslaukauksen ilmaan, johon sudet eivät reagoineet. Toisen laukauksen hän kohdisti susiin, surmaten yhden.

– Metsästäjällä oli tähän täysi oikeus, eikä metsästäjää tulee syyttää rikoksesta. Hän toimi kuten kuka tahansa vastuullinen koiranomistaja, suojellen omaa rakasta metsästyskoiraa ja perheenjäsentään. Lopputulos oli valitettavasti surullinen koiran menettäessä henkensä armottomille susille, kainuulaisedustaja toteaa tiedotteessaan.

Kannanhoidollinen metsästys on Kettusen mukaan saatava mahdollisimman pian käyntiin.

– Tappoluvat susille, jotka aiheuttavat vahinkoja tuotantoeläimille tai tappavat röyhkeästi koiria. Vaadin maa- ja metsätalousministeri Lepältä mahdollisimman nopeita toimia. Tilanne on kestämätön, sillä susia on liikaa, harmittelee Kettunen.

Kommentit (2)

 • Lukija24

  Jutun otsikko on väärä.

  Asia on n juuri niin kuin jutussa edustaja sanoi :”Metsästäjällä oli tähän täysi oikeus, eikä metsästäjää tulee syyttää rikoksesta. Hän toimi kuten kuka tahansa vastuullinen koiranomistaja, suojellen omaa rakasta metsästyskoiraa ja perheenjäsentään”.
  Hätätilanteen tutkinta tulisi olla nopea ja selvissä tapauksissa sen ei saisi haitata metsästäjän harrastusta.
  Lupia ei tarvita kimppuun käyvän vaan kimppuun käyneen ja koiria tappaneen suden jäljittämiseen ja metsästämiseen.
  Hätätilassa ei siis lupia tarvita vaan niitä tarvitaan susien tullessa jo kylän pintaan. Silloin kylä ei jää susireviirin sisään vaan sudet saavat ihmisarkuuden takaisin ja pihalapsi saa pihansa takaisin ja koulutiensä. Pihasusi ja pihalapsi kun eivät samalle pihalle mahdu. Toisen on väistyttävä.

  Matti Toivola Sievi

 • Lukija26

  Juuri näin Matti . Koira on perheenjäsen ,kuten muutkin perheessä olevat . Isännän velvollisuus on oman henkensäkin uhalla otettava tilanne hallintaan . Järkeä koko metsästykseen ja ihmisten elinmahollisuuksien hyödyntämiseen myös eri elinkeinojen pitäjille . Poronhoitoalueilla Pohjois-Pohjanmaalla – ja Lapissa poron omistajat ovat huolissaan porokarjansa pienistä ”vasamääristä ”. Nythän pedot , sudet ja muut petoeläimet ovat näitä verottaneet viime talvena entistä enemmän . Näin kertoi vanha poron-omistaja ,jolla vuosikymmenien kokemus asiasta .

  Seppo Kotaniemi . Äänekoski .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen