Keskustan Huttunen ja Ovaska patistavat hallitusta helpottamaan ylivelkaantuneiden asemaa – "vaikeuksissa oleville luotava toivon näköalaa"

Politiikka

Eduskunnan lakivaliokunnan keskustalaiset jäsenet Hanna Huttunen ja Jouni Ovaska kannustavat hallitusta kiirehtimään ylivelkaantuneiden aseman helpottamista. 

– Suomessa on lähes 400 000 eri syistä ylivelkaantunutta. Koronakriisi on entisestään syventänyt kasvavaa velkaongelmaa, edustajat toteavat tiedotteessaan.

Huttusen ja Ovaskan mukaan useat konkurssin kokeneet pitävät tilannettaan toivottamana.

– Vaikeuksissa oleville ihmisille on luotava toivon näköalaa. Koronakriisin hoitamiseen liittyvässä päätöksenteossa on huomioitava entistä vahvemmin myös velkaongelmaisten auttaminen.

– Myös yrityssaneerauslaki kaipaa uudistamista. Tällä hetkellä menettely koetaan hitaaksi, monimutkaiseksi ja kalliiksi, keskustalaiset lisäävät.

Hallitusohjelmaan on kirjattu konkreettisia keinoja, joilla velkaongelmaisten ahdinkoa voisi helpottaa.

Niitä ovat muun muassa positiivisen luottorekisterin käyttöönotto, sosiaalisen luototuksen laajentaminen valtakunnalliseksi ja maksuhäiriömerkintöjen kestoajan lyhentäminen.

Huttunen ja Ovaska pitävät tarpeettomana viivyttelynä sitä, että valtaosa velallisen asemaa helpottavasta lainsäädännöstä tulisi voimaan vasta vuonna 2023.

– Mielestämme hallituksen on priorisoitava ja kiirehdittävä vaikeassa taloudellisessa asemassa olevien henkilöiden ja yrittäjien tilanteen helpottamista.