Keskustan Honkonen: Asuntopolitiikkaan tarvitaan isoja muutoksia – "Ihmiset ahdetaan yhä pienempiin asuntoihin, vaikka väljyys on toiveena"

Maaseutukuntien ja maakuntakeskusten kannattaa ottaa KAKS:n tutkimuksesta onkeensa, keskustaedustaja sanoo
Keskusta

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen vaatii valtiolta isoja muutoksia asuntopolitiikkaan ja koko Suomen talouskasvua vahvistavaa aluepolitiikkaan. 

Honkonen kirjoittaa asiasta Facebookissa. Hän viittaa kirjoituksessaan tuoreeseen Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimukseen, jonka mukaan yli 700 000 suomalaista pitää muuttoa toiselle paikkakunnalle todennäköisenä parin kolmen vuoden sisällä.

Suomenmaa uutisoi KAKS:n tutkimuksesta lauantaina. Uutisessa kerrottiin, että paikkakunnan vaihtamiseen vaikuttavat eniten asumisen viihtyvyys ja laatu, luonnonläheisyys, turvallisuus ja työpaikan saanti. 

Helsinkiläisillä nämä tekijät painottuvat muuton syinä merkittävästi muuta maata vahvempina mukaan lukien asumisen hinta.

– Helsingin ja pääkaupunkiseudun asunto- ja yhdyskuntapolitiikassa on myös jokin pahasti vialla, kun asuminen on yhä kalliimpaa ja ihmiset ahdetaan yhä pienempiin asuntoihin vaikka väljyys on toiveena, Honkonen kirjoittaa Facebookissa.

Honkosen mukaan KAKS:n tutkimustulos tukee vahvasti ajatusta keskustan korostamasta monipaikkaisuudesta. Työtä ja vapaa-aikaa voi jakaa useammalle paikkakunnalle, keskustaedustaja sanoo.

Hän kehottaa maaseudun paikkakuntia ja maakuntakeskuksia ottamaan tutkimuksesta onkeensa. Hän korostaa, että hyvät peruspalvelut ja paikkakunnan hyvä maine ovat niille valttikortteja.

– Hyvät valokuituyhteydet tarvitaan koko Suomeen, Honkonen sanoo.

Honkonen on toisen kauden kansanedustaja Keski-Suomesta. Keskustan varapuheenjohtajaksi hän nousi ensimmäisen kerran Kouvolan puoluekokouksessa syksyllä 2019. Hän uusi paikkansa Oulun puoluekokouksessa syyskuussa 2020.

Honkonen on kertonut tavoittelevansa puolueen varapuheenjohtajuutta myös ensi kesänä Lappeenrannan puoluekokouksessa.

Tänään julkaistun Kunnallisalan kehittämissäätiö – KAKS tutkimuksen mukaan yli 700 tuhatta suomalaista harkitsee muuttoa…

Julkaissut Petri Honkonen Perjantaina 4. helmikuuta 2022