Keskustan Honkonen hallituksen sisäisestä ilmastokitkasta: ”Ei realismia, että turpeen poltto lopetettaisiin sormia napsauttamalla”

Kansanedustaja peräänkuuluttaa ilmastokeskusteluun kunnianhimon lisäksi realismia ja arkijärkeä.
Ilmastopolitiikka

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen oudoksuu hallituksen ilmastopolitiikasta käytävän keskustelun sävyä.

– Helsingin Sanomien artikkeli hallituksen sisäisestä elämästä sai jälleen aikaan eriskummallisen keskustelun Suomen ilmastopolitiikan ”kunnianhimosta”. Sanaa tunnutaan viljeltävän itseisarvollisesti, kansanedustaja pohtii.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että hallituksen ilmastotoimien niukkuus aiheuttaa levottomuutta ja kipuilua etenkin vihreissä.

Honkosen mukaan kunnianhimoisen ilmastopolitiikan toitottaminen tarvitsee rinnalleen roimasti realismia ja arkijärkeä.

– Suomen on tehtävä osansa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, mutta se ei voi eikä saa ainakaan keskustan mielestä tarkoittaa sitä, että ammumme itseämme samalla jalkaan.

Honkonen huomauttaa, että varsinkin ilmastopolitiikassa päätökset vaikuttavat tavalla tai toisella kaikkiin suomalaisiin.

Helsingin Sanomien mukaan hallituksen taannoisessa ilmastokokouksessa vihreiden keskeinen tavoite oli turpeen verotuen leikkaaminen.

Honkonen toteaa, että turpeen osalta on olemassa yhdessä sovittu suunnitelma.

– Minkäänlaista realismia ei kuitenkaan ole, että turpeen poltto lopetettaisiin sormia napsauttamalla tässä ja nyt. Se jättäisi satojen tuhansien suomalaisten kodit kylmiksi. Vastuullisten päättäjien kun on myös puntaroitava, mistä alalla työskentelevät saavat jatkossa toimeentulon itselleen ja läheisilleen.

Hallitusohjelma lukee, että turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastokokouksessaan hallitus päätti perustaa turvetyöryhmä, joka keskustelee ennen kaikkea siitä, mikä on alan tilanne ilmastonmuutoksen edetessä.

Honkonen näkee, että ilmastokokouksessa sovituilla toimilla fossiilisista polttoaineista siirrytään mahdollisimman suurelta osin kotimaisiin uusiutuviin polttoaineisiin ja puhtaampiin ratkaisuihin.

– Hallituspuolueet ovat myös yhdessä sitoutuneet siihen, että muutokset tehdään sosiaalista ja alueellista tasapuolisuutta vaalien, puolueen varapuheenjohtaja muistuttaa.