Keskustameppi Katainen maatalousvaliokunnan pääneuvottelijaksi EU:n energialakien päivitykseen

Euroopan unioni

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) on valittu Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan pääneuvottelijaksi EU:n energialakien päivitykseen. Työ on osa toukokuussa julkistettua REPowerEU-aloitetta.

EU esittää uusiutuvan energian tavoitteen nostoa 45 prosenttiin ja energiatehokkuustavoitteen nostoa 13 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä sekä lukuisia keinoja energiaomavaraisuuden vahvistamiseen esimerkiksi biokaasun käyttöä lisäämällä ja energiahankkeiden luvitusta nopeuttamalla, Katainen kertoo tiedotteessaan.

Katainen haluaa maatalousvaliokunnan raportoijana korostaa biokaasun ja metsäpohjaisen bioenergian merkitystä energiasiirtymässä sekä maatalouden sivuvirtojen potentiaalia energiantuotannossa.

– Euroopan on irtauduttava vauhdilla venäläisestä energiasta ja otettava kaikki omat keinot käyttöön, jotta turvaamme huoltovarmuuden. Tulevasta talvesta voi tulla kylmä ja kallis, kun energiantuonti Venäjältä hyvällä syyllä loppuu.

– Nyt on vauhditettava kaikkia uusiutuvan energian tuotannon keinoja biokaasusta metsäpohjaiseen biomassaan sekä tuuli- ja aurinkovoimaan. Myös luvituksiin on pistettävä vauhtia, kansalliset pelisäännöt huomioiden, Katainen linjaa.