Keskustameppi Elsi Katainen: EU:n on nyt keskityttävä toimenpiteisiin, jotka ovat taloudellisesti kestäviä myös koronakriisin jälkeen

Koronavirus

Europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk.) mielestä EU-maiden pitäisi koronaepidemian keskellä keskittyä sellaisiin toimenpiteisiin, jotka ovat taloudellisesti kestäviä myös kriisin jälkeen.

Katainen kirjoittaa asiasta Suomenmaan mielipideosastolla.

Kataisen viittaa kirjoituksessaan Ranskan, Italian ja Espanjan esittämiin yhteisiin velkakirjoihin koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin taltuttamiseksi.

Suomi vastustaa ajatusta yhdessä muiden Pohjoismaiden sekä Saksan ja Hollannin kanssa.

– Eripura kumpuaa finanssikriisin ajoilta peräisin olevasta luottamuspulasta. Muun muassa Italian julkinen talous on kriisin jäljiltä edelleen heikossa kunnossa. Yhteiset joukkovelkakirjat eivät pelastaisi talouksia, jotka pettivät jo ennen koronakriisiä, Katainen kirjoittaa.

Keskustamepin mukaan EU:ssa ei pidä nyt keskittyä jäsenmaiden välejä kiristäviin aloitteisiin.

Kataisen mukaan kriisin keskellä tärkeintä on ihmisten terveydestä huolehtiminen. Päättäjiltä odotetaan ratkaisuja myös viruksen aiheuttamaan taloustilanteeseen ja ihmisten heikentyneeseen toimeentuloon, Katainen korostaa.

– Taakkaa kantavat erityisesti tulonlähteensä menettäneet yritykset ja yrittäjät, joiden elinkeino on vaarassa näköpiirissä olevan taantuman vuoksi.

Katainen tuo myös esille EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ajatuksen siitä, että monivuotista rahoituskehystä korjattaisiin huomioimaan paremmin koronakriisin tuomat taloudelliset vaikutukset.

– Tässä paketissa yhteiskunnan rattaita pyörittävien yrittäjien ja huoltovarmuuden kannalta ratkaisevan eli ruoka- ja energiaturvan tukeminen pitää olla keskiössä, Katainen sanoo.