Keskustalaiset ilahtuivat tutkimustuloksesta: Lehmä ei olekaan pahin ympäristörikollinen

Ympäristö

– Uusi tutkimustieto vahvistaa käsitystä, jossa suomalainen karjatalous nousee Euroopan ympäristöystävällisimpään luokkaan, keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen toteaa.

Hän viittaa maanantaina julkistettuihin Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tutkimustuloksiin, joiden perusteella nurmipeitteisiltä pelloilta huuhtoutuu fosforia alle puolet siitä, mitä tähän saakka on uskottu.

Aiemman käsityksen mukaan pellolta huuhtoutuisi vesistöön vuosittain keskimäärin 1,1 kiloa fosforia hehtaarilta. Luken mukaan määrä olisi vain 0,43 kiloa hehtaarilta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Honkosen mukaan tulokset vahvistavat käsitystä suomalaisen maatalouden ympäristökestävyydestä.

– Tämä on täysin tuottajien määrätietoisesti tekemien uusien viljelytekniikoiden ja toimenpiteiden ansiota, hän kiittelee.

Honkonen painottaa, että jatkossakin on panostettava erityisesti peltojen vesitalouden hallintaan sekä ravinnepäästöjen vähentämiseen.

– Suomalainen maatalous ja tuottaja ovat osa ratkaisua, eivät ongelma, hän linjaa.

Honkonen vaatii myös ympäristöväeltä vastaantuloa vastakkainasettelun sijaan.

– Kohtuuton saastuttajan stigma suomalaisen karjatalouden ympäriltä on aika saada pois ja myöntää, että Suomi on maailmanlaajuisesti yhä tärkeämpi ruuantuotantomaa. Ruoantuotannon kannattavuudesta on kaikkien huolehdittava yhdessä.

Sosiaalisessa mediassa moni muukin keskustalainen iloitsi LUKEn tutkimuksen tuloksista.

– Tällä uutisella on hyvä aloittaa viikko. Tutkittu tieto on paras ase luuloa vastaan! keskustan toinen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen kirjoitti Facebookissa.

Hän toteaa, että maataloutta on tähän saakka pidetty suurimpana fosforipäästöjen aiheuttajana, mutta nyt uusi tutkimus kumoaa tämän käsityksen.

Myös europarlamentaarikko Elsi Katainen jakoi Ylen uutista Twitterissä.

– Nautakarjan päästöt merkittävästi yliarvioitu, hän kirjoittaa.

   

Samoin twitterissä aiheeseen tarttui kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Hänen mukaansa LUKEn tutkimus on synninpäästö kotimaiselle nautakarjataloudelle.

– Fosforikuormitus on alle puolet oletetusta ja tiloja syyllistetty Itämeren tilasta turhaan. Milloin opetushallitus korjaa koulujen oppikirjat. Syytä olisi, Kärnä kirjoittaa.