Keskustalaiset hyrisivät tyytyväisyyttä raskaan riihen jälkeen – "keskusta kantoi isoa vastuuta"

Kehysriihi

Keskustaministerit ja -kansanedustajat pitivät somehehkutukset maltillisina yhdeksän päivää kestäneen raskaan kehysriihiväännön jälkeen. Tyytyväisiä keskustalaiset olivat muun muassa riihen talouskasvua edistäviin päätöksiin.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä nosti riihipäätöksistä esiin muun muassa turpeenpolttoon liittyvät ratkaisut.

– Huolehdimme myös turpeen osalta oikeudenmukaisesta siirtymästä tukipaketin avulla. Lisäksi lämpölaitosten pienimuotoista turpeen polton verotusta helpotetaan. Turvetta tarvitaan jatkossakin kuivike- ja kasvualustana. Samalla kehitetään vaihtoehtoisia materiaaleja, Leppä tviittasi.

Leppä myös korosti, että vaikka riihessä päätetyt 35 miljoonan euron leikkaukset toteutuvat vuodesta 2023 maa- ja metsätalousministeriön budjetissa, viljelijöiden tukiin ei kajota.

– Maatilojen biokaasutuotannon investointien tuki nousee 40 prosentista 50 prosenttiin! Biokaasun edistäminen tukee sekä maatalouden kannattavuutta että siirtymää fossiilisista raaka-aineista kohti uusiutuvia. Biokaasu on siis aidosti sekä-että -ratkaisu.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä totesi olevansa verrattain tyytyväinen toimiin, joita hallitus teki yritysten toimintaedellytysten eteen.

– Tuplapoistot, omistajuuden vahvistaminen, yritysverotus ei kiristy, turvealalle merkittävä paketti, selvitys yhteisöverokantojen eriyttämisestä eli suomalainen Viron-malli, hän listasi Twitterissä.

Kansanedustaja Mikko Kinnunen muistutti, että talonpoikaisessa taloudenpidossa menot vastaavat tuloja.

– Kasvuriihessä luotiin kasvua ja sovittiin menoleikkauksista, ettei laskua jätetä seuraavalle hallitukselle. Tämä oli keskustan tärkein vaatimus, velkakestävyyden ja velanhoitokykyyn luottamuksen varmistaminen.

– Kotitalousvähennyksen laajentamisen lisäksi ns. Viron yritysveromalli on fiksu ratkaisu. Yhteisöveron eriyttämisellä voisi lisätä tehokkaasti investointeja Suomeen. Se on ainoa suunta kasvuun, tviittasi puolestaan kansanedustaja Joonas Könttä.

Kansanedustaja Mikko Savola nosti esiin riihen turveratkaisut.

– Hoidimme turvetyöryhmän esitysten mukaisesti paketin tuottajien ahdinkoa helpottamaan ja alan syöksyä loiventamaan. Turveala saa 70 miljoonan euron tukipaketin. Turpeelle tulee myös verohuojennus, Se luo kysyntää ja sillä on merkitystä erityisesti pienille kunnille.

Kansanedustaja Hanna Kosonen iloitsi siitä, että velkasuhde taittuu riihen päätöksillä jo vuosikymmenen puolivälissä.

– Hallituksen työllisyystoimet voisivat olla laajempia, se on selvä. Ei se ollut helppoa kok/ps-hallituksessakaan viedä näitä eteenpäin. Mutta veronkorotukset ja leikkaukset yhtäaikaa eivät saa talousasiantuntijoiden aplodeja. Työllisyystoimiin keskusta on valmis. Onko Suomi? Kosonen tviittasi.

Kansanedustaja Mikko Kärnä oli riihen tuloksista hyvillä mielin.

– Keskusta kantoi isoa vastuuta. Maaseudun lasten lisäksi pelastettiin turveyrittäjät ja usko maamme tulevaisuuteen. Valtavasti työllisyystoimia tulossa ja vakaus säilyi.

Kommentit (6)

 • Lukija21

  Keskustalaiset eivät hyrise tyytyväisyyttä, vaan ovat hiiren hiljaa kokonaisuudesta. Mitä riihestä saatiin? Ei yhtään mitään. Näkyjä tulevaisuudesta? Turvetuottajat vietiin vasten tahtoaan tukien piiriin ja varmistettiin EU:n kansallisen kirjekuoren saaminen. Kepu oli taas kuin pässi narussa. Eivätkö hälytyskellot soi? Vihervasemmistolainen politiikka vie Suomen tuhoon. Olisi aika katsoa, millä puolella seisot. Sosialismin vai ”tuetun” markkinatalouden?

 • Lukija67

  21 kommenttiin ei lisättävää

 • Nipsu

  Nipsu on ihan tyytyväinen Keskustan tulokseen. Parempaan ei tällä kertaa pystytty (kun ei ole sitä 50 % äänistä) mutta turvealan toimeentulo on nyt pelastettu nopealta alasajolta jota Vihreät olivat väsäämässä. Turvetta tarvitaan myös tulevaisuudessa: kasvialustat, aluset… Se on pidettävä mielessä!
  Biokaasua fossiilisten sijaan, yritysverot eivät nouse jne jne. Ei mikään hassumpi saavutus arvon Keskusta suuresta vastustuksesta huolimatta. Nipsukin hyriseee varovaisen tyytyväisenä…

  • Mustikka

   Vappuhuumoria parhaimmillaan. Marin hyrisee tyytyväisyyttä ja kansa vaikeroi. Miten Keskusta voi muka olla tyytyväinen kun valtionvarainministeriön laskelmien mukaan työllisyysvaikutukset ovat murtoosa siitä mitä riihen jälkeen ilmoitettiin. Asiantuntijat ovat todenneet huuhaa-Haataisen laskelmat täydelliseksi huuhaaksi. Turveratkaisuilla myös lisätään katastrofaalista velkaantumista huoltovarmuuden heikentämiseen ohella. Mitä avustukset auttaa turveyrittäjiä kun velat koneista painaa päälle. Ja montako ihmistä jää tämänkin ratkaisun takia työttömäksi juuri niillä alueilla, joissa työpaikoista on suurin puute.

   • Nipsu

    Kuten jo kirjoitin – Keskustalla ei ole valitettavast 50 % äänistä joten kompromisseja on tehtävä. Mutta Keskusta pitää huolta, että oikeaan suuntaan mennään. Millään puolueella ei ole yksinkertaista enemmistöä joten mikään puolue ei voi saada läpi asioita 100 % oman tahdon mukaisesti – tämän pitäisi kaikkien ymmärtää… Persut nyt ei ymmärrä tätäkään :-/ uskomatonta mutta totta…

    • Mustikka

     Olisikohan eri seurassa esim. saavutettu Keskustan tavoite pysyä kehyksissä tulevina vuosina ja saatu ihmiset töihin. Kannattaisi valita seura, minkä joukossa hallitsee. Onko nykyisen hallituksen käsitys kompromissista se että se on kompromissi kun Keskusta saa 10% tavoitteistaan läpi ja punavihreät 90 %.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen