Keskustakonkarit ryöpyttävät Marinia – "virhearvio", "epäonnistuminen"

Kehysriihi

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) jättäminen pois puoliväliriihen neuvotteluista viime torstaina hämmästyttää edelleen keskustan riveissä.

Konkarivaikuttaja Liisa Hyssälästä pääministeri Sanna Marin (sd.) ei toiminut järkevästi käydessään keskusteluita vain muiden puoluejohtajien kanssa.

– Valtiovarainministerin ja virkamiesten jättäminen pois neuvotteluista oli pääministeriltä paha virhearvio. Kyllä historia todistaa moneen kertaan, miten luottamus näiden kahden, pääministerin ja valtiovarainministerin välillä on satanut hallituksen laariin.

Samoilla linjoilla on keskustalegenda Sirkka-Liisa Anttila.

Hän muistuttaa, että pääministerien ja valtiovarainministerien yhteistyö on usein laukaissut pahimmatkin pattitilanteet.

– Ikiaikaisesti pääministeri ja valtiovarainministeri ovat olleet hallituksen onnistumisen keskeisiä takureita. Heidän saumaton luottamukseen perustuva yhteistyönsä on ratkaissut monet kehysriihen ja budjettiriihen solmut. Nyt lähdettiin täysin uudella tavalla ja epäonnistuttiin.

Marinin päätös on ihmetyttänyt myös oppositiossa. Se sai esimerkiksi Ilkka Kanervan (kok.) kyselemään, mitä kulisseissa oikein tapahtuu.

– Mitä tässä maassa tapahtuu! Kehysriihi neuvottelut menossa ja valtiovarainministeri ulkona.

Kanerva vertaa tilannetta siihen, että sodan aikana ulko- ja puolustusministerit olisivat sivussa päätöksenteosta.

Hän pitää Marinin vetoa nöyryytyksenä keskustalle.