Keskustakolmikko löysi lihaoppaasta hyvää ja huonoa

Ruoka

Hyvää ja huonoa löytää keskustan kansanedustajakolmikko WWF:n tuoreesta lihaoppaasta.

– Oppaassa on paljon hyvää ja sen pääviesti on, että syödään vähemmän, mutta parempaa lihaa. Samantyyppistä viestiä on aiemmin välittänyt myös esimerkiksi Pihvikarjaliitto, Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen kommentoivat blogissaan .

– WWF:n suositukset lihan vähentämiseksi korostavat aivan oikein kotimaisen lihan vahvuuksia, vaikka osaa kotimaisesta lihasta kehotetaankin välttämään osin keinotekoisin perustein. Samoin on erikoista, että kasviproteiinien osalta opas ei tee eroa ulkomaisen ja kotimaisen tai eettisen ja epäeettisen välillä.

Edustajat tarttuvat esimerkiksi WWF:n väitteeseen suomalaisen naudanlihan tuotannosta. Väitteet siitä, ettei naudanliha olisi tehokas tapa tuottaa ruokaa, on edustajien mukaan virheellinen.

– WWF ei avaa oppaassaan, että suomalaisella naudanlihalla on selkeä elinkaarimalli. Meillä tuotetaan paljon maitoa ja maitotuotteita, jonka oheistuote suomalainen naudanliha pääasiassa on.

Lypsylehmille syntyvät sonnivasikat kasvatetaan lihaksi ja lihaksi päätyvät myös sellaiset lehmät, joiden maidontuotanto ehtyy. Järjestelmämme on muusta maailmasta poikkeava, jossa syödään ja kasvatetaan lähinnä liharotuisia eläimiä.

Lihaoppaan peruslähtökohta on kolmikon mukaan hyvä.

– Valitettavasti siitä välittyy tietynlainen ideologinen tendenssi ohjata ihmisiä kasvisravintoon, vaikka pelkkä eläinperäisten tuotteiden välttely ei tee ruoasta eettistä tai ekologista. Aivan kuten lihallakin, myös kasviksilla on eroja, kolmikko kirjoittaa.