Keskusta varoittaa hallitusta liian nopeasta alv-korotuksesta – Purra: Toivon etenkin yrittäjiltä ymmärrystä
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen tekemä yleisen arvonlisäverokannan korotus on poikkeuksellisen suuri, ja se eittämättä tulee heikentämään kysyntää ja siten vaikeuttamaan monen yrittäjän tilannetta ja toimeentuloa, arvioi keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli.
Eduskunta kävi lähetekeskustelun hallituksen esityksestä korottaa alv-kanta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tämän on määrä tuoda valtiolle noin miljardin euron tulot vuodessa.
Kallin mukaan korotuksen suuruuden lisäksi myös tämän voimaantulon ajankohta eli syyskuu on ”erittäin ongelmallinen”.
– Tämä muutoshan astuu voimaan kesken vuoden ja poikkeuksellisen nopealla aikataululla, ja tämä kyllä asettaa yrityksille jo ihan teknisiäkin haasteita näiden tietojärjestelmien kanssa. Suomessahan ei ole aiemmin ollut käytössä desimaaleja arvonlisäverokannoissa, ja tämä tulee kyllä asettamaan monet yrittäjät erittäin vaikeaan tilanteeseen.
Kalli toivoo, että hallitus voisi vielä harkita ainakin korotuksen aikataulua esimerkiksi siten, että muutos astuisi voimaan vasta vuoden alusta.
– Tämä olisi vähintäänkin kohtuullista, hän sanoo.
Suomen Yrittäjät on vaatinut alv-korotuksen voimaantulon myöhästyttämistä.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan kiireellinen aikataulu johtuu siitä, että Suomi on vain vaivoin välttämässä liiallisen alijäämän menettelyn EU:n finanssipoliittisten sääntöjen puitteissa.
Purran mukaan arvonlisäveron korotus olisi toki järkevämpää aloittaa vuoden alusta.
– Mutta valitettavasti me tarvitsemme niitä toimia tänä vuonna, ja sen takia tämä tuodaan kiireellä. Sen vaihtoehto olisi ollut, että me olisimme hakeneet joitain leikkauksia, jotka vaikuttaisivat heti, mutta pelkästään budjettilakien käsittely eduskunnassa on työlästä – jo niiden, jotka me haluamme saada voimaan 1.1. alkaen. Käytännössä se ei olisi ollut mahdollista.
Purran mukaan arvonlisäverokannan korottaminen tuo valtion kassaan nopeasti lisää verotuloja.
– Näin saamme julkisen talouden alijäämän pysymään kuluvalta vuodelta alle 3,5 prosentissa. Toivon etenkin yrittäjiltä ymmärrystä hallituksen linjalle. Valtiolla ei ole varaa lykätä veronkorotuksia tässä tilanteessa, Purra sanoo.
Lisäksi alennetusta 10 prosentin arvonlisäverokannasta nostetaan 14 prosentin verokantaan kaikki muut tavarat ja palvelut paitsi sanoma- ja aikakauslehdet.

Keskustan kansanedustajan Markku Siposen mukaan pienten yritysten viesti on jäänyt kuuntelematta hallitukselta.
– Tämä tulee olemaan kestämätön paikka monelle pienyrittäjälle. Ei ole mitään järkeä, että tässä taloustilanteessa hallitus tekee lisää työttömiä sossun luukulle.
– Ihmiset säästävät jo muutenkin ja ovat varovaisia rahankäytön suhteen, ja nyt kun tämä arvonlisäveron kanssa temppuilu lisätään siihen, on kyyti kylmää, Siponen sanoo.
Sekä keskusta että SDP esittävät omissa talousvaihtoehdoissaan yleisen arvonlisäveron nostamista yhdellä prosenttiyksiköllä 25 prosenttiin.
– Täällä oppositio kritisoi tätä yhtä toimenpidettä, joka on toki iso, mutta muistuttakaa minua: Oliko näin, että sekä keskusta että sosiaalidemokraatit itse ehdottivat 25 prosenttia, ja jostain syystä ei tullut se täällä mainittua, huomautti kokoomusedustaja Ville Valkonen.