Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Kaivoslaki
Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja ympäristöministeri Emma Kari. (Kuva: Lehtikuva)

Ympäristökysymykset hiertävät edelleen kaivoslain valmistelua – Keskusta ja vihreät erimielisiä

Kaivoslain uudistus on tuomassa kaivosyhtiöille lisää velvoitteita ja kunnille päätösvaltaa.
STT-Elina Korkee ja Suomenmaa 22.11.2021 8:30, muokattu 22.11.2021 8:37
a– a+
Kaivoslaki

Kaivoslain uudistus on tuomassa kunnille lisää sananvaltaa kaavoituksen kautta sekä tekemässä kaivosyhtiöiden maa-aluevaraukset maksullisiksi ja lyhentämässä niiden määräaikoja. Suunnitteilla on myös velvoite vakuuksiin kaivoksen lopetus- ja jälkitoimenpiteiden hoitamiseksi.

Sen sijaan malminetsinnän kieltäminen luonnonsuojelualueilla ei ole tähänastisen valmistelun perusteella tulossa mukaan kaivoslakiin. Malminetsintäluvat myös pysyisivät monivuotisina, mutta kymmenen vuoden lähestyessä jatkoluvalle vaadittaisiin maanomistajan suostumus.

Lakiuudistuksen valmisteluvastuu on työ- ja elinkeinoministeriöllä, mutta kaivoslakityöryhmässä on muidenkin tahojen edustajia. Keskeiset poliittiset ristiriidat liittyvät ympäristönsuojeluun, ja kaivoslain valmistelu on näyttäytynyt ulospäin paljolti keskustan ja vihreiden nokitteluna.

–  Keskeinen ristiriita on se, miten ympäristönsuojelun tasoa pystytään huomioimaan, myöntää elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

–  Pitää muistaa, että nyt on kyse elinkeinolaista. Kaivoslaki on elinkeinolaki, ja luonnonsuojelulaki on luonnonsuojelulaki. Kyllä kaikki puolueet katsovat, että kaivostoiminnan pitää olla vastuullista, hän sanoo.

Äskettäin ympäristöministerinä aloittaneen Emma Karin (vihr.) mukaan lakiluonnos ei nykyisellään vastaa sitä, mistä hallitusohjelmassa on sovittu.

–  Meille tärkeimpiä asioita uudistuksessa on ollut se, että kielletään malminetsintä luonnonsuojelualueilla. Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, sillä malminetsintäalueita tai kaivosvarauksia on nykyisellään yli kymmenen prosenttia Suomen pinta-alasta, hän sanoo.

Myös saamelaisten vaikutusmahdollisuuksien parantaminen ja malminetsintälupien voimassaoloaikojen lyhentäminen ovat Karin mukaan keskeisiä tavoitteita.

Yksimielisiä molemmat ministerit ovat muun muassa siitä, että kuntien päätösvallan lisääminen kaivosasioissa sekä hiljattain säädetty kaivosvero ovat edistysaskelia.

Kaivoslain uudistushanketta on arvosteltu hitaasta etenemisestä. Kari katsoo kuitenkin, että kiirehtiminen ei ole hyväksi.

–  Totta kai, kun suurista uudistuksista puhutaan, silloin pitääkin ottaa se aika, joka tarvitaan, jotta saadaan hyvä lopputulos, hän sanoo.

Lintilän mukaan tavoitteena on, että kaivoslakiluonnos saataisiin lausuntokierrokselle sellaisena, että hallitus on siitä yksimielinen.

–  Jumpataan sitten vaikka pidempään. Meidän näkökulmastamme lakiluonnos alkaa vastata hallitusohjelman tavoitteita. Totta kai lausuntokierroksen jälkeen sitä voidaan muuttaa.

Jumpataan sitten vaikka pidempään. Meidän näkökulmastamme lakiluonnos alkaa vastata hallitusohjelman tavoitteita.

Mika Lintilä

Kaivoslain uudistus sisältyy hallitusohjelmaan. Alkuperäinen tavoite oli saada lakiluonnos valmiiksi jo viime vuoden syksyllä. Kaivoslain muuttamiseksi tehty kansalaisaloite sai 50  000 allekirjoitusta toissa vuonna ja eteni eduskuntaan, joka velvoitti työ- ja elinkeinoministeriön lisävalmisteluun. Samalla määräaikaa jatkettiin tämän vuoden loppuun.

Hiljattain määräaikaa vielä pidennettiin. Tässä vaiheessa on vielä käymättä neuvottelut saamelaiskäräjien kanssa, kertoo Lintilä. Nyt työ- ja elinkeinoministeriön mukaan tavoitteena on, että hallitus voisi hyväksyä lakiluonnoksen helmikuun puolivälin paikkeilla, minkä jälkeen se etenisi eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä eduskunnan talousvaliokunta ohjeisti, että luonnonsuojelulain suhdetta kaivostoimintaan tulee arvioida luonnonsuojelulain uudistamishankkeen yhteydessä. Tähän sisältyy malminetsinnän mahdollinen kieltäminen luonnonsuojelualueilla.

Kaivoslain uudistuksen lakiluonnokseen sisältyy muun muassa kunnan valtuuksien vahvistaminen. Kaivostoiminnan tulisi jatkossa perustua kunnan laatimaan yleis- tai asemakaavaan, eli kaivosta ei enää voisi perustaa maakuntakaavan pohjalta. Kaivosluvat myöntäisi kuitenkin edelleen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Malminetsintälupaa ja kullanhuuhdontalupaa ei luonnoksen mukaan saisi myöntää, jos kunta vastustaa lupaa kaavoituksesta johtuvasta tai muusta painavasta syystä. Lisäksi kaivoslupa olisi mahdollista evätä, jos suunniteltu kaivos vaikeuttaisi maanpuolustuksen järjestämistä.

Suomen ympäristökeskus Syke arvioi aiemmin syksyllä, että kunnan aseman vahvistuminen on ympäristönäkökulmasta myönteistä, mutta ympäristövaikutus ei ole suuri.

Syken erikoistutkijan Sari Kaupin mukaan kaivoslakityöryhmän luonnos sisältää monia luonnonsuojelun ja ympäristön kannalta hyviä asioita, mutta ne on muotoiltu niin yleisluontoisesti, että käytännön vaikutukset ovat vaarassa jäädä pieniksi.

–  Monet muotoilut ovat aika avoimia, eivät selkeästi velvoittavia, sanoo Kauppi.

Kaivoslain uudistus mahdollistaisi muun muassa entistä tarkemmat määräykset kaivoslupiin. Jotta uudistuksen tarkoitus toteutuisi, kaivos- ja ympäristöluvat myöntäville ja kaivoksia valvoville viranomaisille tarvittaisiin Kaupin mukaan lisää resursseja eli henkilökuntaa ja määrärahoja.

–  Ilman sitä tilanne ei voi kovin paljoa parantua, Kauppi arvioi.

Osa kaivoslakiin tähän mennessä valmistelluista uudistusehdotuksista on Kaupin mukaan myönteisiä, mutta niillä ei ole suoranaisia ympäristövaikutuksia. Tällainen on esimerkiksi niiden vakuuksien sääntelyn uudistus, joita kaivosyhtiöltä tulee vaatia muun muassa kaivoksen lopetus- ja jälkitoimenpiteiden hoitamiseksi.

–  Vakuudet vaikuttavat siihen, kuka maksaa.

Oikean suuruiseksi mitoitettu vakuus voisi mahdollistaa viranomaisten nopean toiminnan ongelmatilanteissa silloinkin, kun kaivosluvan haltija on maksukyvytön.

Kauppi huomauttaa, että kaivostoimintaa säätelee kaikkiaan lähes 20 lakia ja asetusta.

–  Kaikki ei voikaan olla tässä yhdessä kaivoslaissa, vaan sääntelykokonaisuus on se merkityksellinen.

Lakiluonnos velvoittaisi kaivosyhtiöt myös järjestämään avoimia yleisötilaisuuksia paikallisille asukkaille ennen kaivostoiminnan aloittamista.

–  Tilaisuuksia voi järjestää monella tavalla. Oleellista on, ovatko ne vuorovaikutteisia ja kuunnellaanko sitä, millaista palautetta asukkaat antavat, sanoo Kauppi.

Asukastilaisuuksissa saattaisi tulla esille esimerkiksi se, mitkä ovat paikkakuntalaisten mielestä arvokkaita ulkoilumaastoja, joiden ei haluta jäävän kaivoksen alle.

Oleellista on, ovatko tilaisuudet vuorovaikutteisia ja kuunnellaanko sitä, millaista palautetta asukkaat antavat.

erikoistutkija Sari Kauppi

Nykyinen kaivoslaki sallii sen, että malminetsintään voi ryhtyä pelkästään maanomistajan luvalla. Uudistusluonnos tekisi viranomaisille ilmoittamisen pakolliseksi eli mahdollistaisi malminetsinnän tehokkaamman valvonnan.

–  Se, miten suuret positiiviset ympäristövaikutukset tällä on, riippuu siitä, kuinka suuret resurssit kaivosviranomaisilla on.

Syke ehdotti arvioinnissaan myös, että malminetsinnän kielletyt seuraukset koskisivat maanomistajan luvalla tapahtuvaa malminetsintää samalla tavoin kuin viranomaisluvalla tapahtuvaa. Lakiluonnoksessa listattuja kiellettyjä seurauksia ovat esimerkiksi haitta ihmisten terveydelle sekä harvinaisten tai arvokkaiden luonnonesiintymien olennainen vahingoittuminen.

Lakiluonnos myös lyhentäisi kaivosyhtiön tekemän maa-alueen varauksen voimassaoloajan enintään vuoden mittaiseksi, kun nykyinen maksimiaika on kaksi vuotta. Hakemus malminetsintäluvasta tulee tehdä varausajan loppuun mennessä. Malminetsintä saattaa johtaa siihen, että kaivosyhtiö tekee kaivoslupahakemuksen.

Lisäksi varaus tulisi maksulliseksi, jotta kaivosyhtiöt eivät haalisi varaukseen mahdollisimman laajoja alueita vaan tekisivät varauksia harkitusti. Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan uudistuksen periaatteena olevan, että varausta ei voi myöntää sellaiselle alueelle, missä malminetsintäkin olisi kiellettyä – esimerkiksi kesämökin viereen.

Sen sijaan malminetsintäluvan määräaikoihin ei ole tähänastisen valmistelun perusteella tulossa muutoksia. Lupa myönnettäisiin edelleen ensin neljäksi vuodeksi, minkä jälkeen kaivosyhtiö voi hakea jatkoaikaa useitakin kertoja kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Maanomistajan suostumus kuitenkin vaadittaisiin, jos jatkolupa olisi pidentämässä malminetsintäluvan voimassaoloa kymmeneen vuoteen.

Lue myös

"Hallitus teki aivan järkyttävän tempun" – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot

Eerikki Viljanen ja Anne Kalmari kannustavat hallitusta vahvaan EU-vaikuttamiseen
12.7.2025 8:00

Supertähti tulee Suomeen

Bob Dylanin konsertti on ensimmäinen Helsingin areenalle julkistettu tapahtuma.
11.7.2025 23:30

Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua

Ikkunat kannattaa sulkea, jos ulkona on kuumempaa kuin sisällä
11.7.2025 23:00

Aihetunnisteet

emma kari kaivoslaki Keskusta luonnonsuojelulaki mika lintilä Politiikka Vihreät

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hyttyskäänne luvassa – ”ryöpsähdys”
Uutiset | 10.7.2025 22:15
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Selvitys: Nämä ovat tilatuimmat grillituotteet
Uutiset | 10.7.2025 22:30
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Lopettamisaalto järkyttää: ”Yrittäjiä kurittavat nyt todella monet asiat”
Uutiset | 4.7.2025 11:35
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Idän karhupäätös tehty
Uutiset | 11.7.2025 22:00
Mitä kuuluu metsästyksen suosiolle? – Luvut kertovat
Uutiset | 11.7.2025 21:30
Mitä jos sähköt katkeavat? – Maatilat yhä riippuvaisempia
Uutiset | 11.7.2025 21:00
Turvemaiden ennallistamisesta tutkimustuloksia – ”heijastavuus ja lämpötila alkoivat muistuttaa enemmän luonnontilaisia soita”
Uutiset | 11.7.2025 20:00
Joukkomurhasta 30 vuotta – YK:n turva ei tarkoittanut mitään
Uutiset | 11.7.2025 19:00
Libanon: Rauha kiinnostaa, suhteiden normalisointi Israeliin ei
Uutiset | 11.7.2025 17:21
Yle: Ministeri Grahn-Laasosen mukaan hallitus suunnittelee muutoksia lapsilisiin sekä lapsiperheiden etuuksiin
Uutiset | 11.7.2025 17:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste