Keskusta ei hyväksy Ohisalon väläyttämää puunpolton verotusta, varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoo – “Tarvitsemme tulevina vuosina miljoonia motteja enemmän energiapuuta“

Energiapolitiikka

Keskusta ei hyväksy puunpolton verottamista, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen linjaa.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo esitti Maaseudun Tulevaisuuden kuntavaalitentissä maanantaina, että puunpolton verottamista pitäisi harkita ainespuun polton estämiseksi turpeen käytön vähentyessä.

– Tämä on yksi vaihtoehto, jolla sitä (puunpolttoa) voidaan estää, ja panostetaan niihin uusiin ratkaisuihin jatkuvasti, hän sanoi.

Ohisalo totesi, että polttoon perustumattomien ratkaisujen kuten tuulivoiman, aurinkovoiman ja suurten lämpöpumppujen tulee olla tulevaisuuden investointikohteita.

Puunpolton verottaminen veisi ojasta allikkoon, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoo. Lehtikuva: Antti Aimo-Koivisto

Honkonen toteaa, että polttoon perustumattomat ratkaisut eivät riitä vielä pitkään aikaan kattamaan lämmitystarpeita.

– Tarvitsemme tulevina vuosina miljoonia motteja enemmän energiapuuta. Nyt on keskityttävä siihen, miten se saadaan kotimaisista metsistä tuontihakkeen sijaan, ei ideoitava uusia veroja, Honkonen korostaa tiedotteessa.

Honkosen mukaan suomalaisissa metsissä on satoja tuhansia hehtaareja hoitamattomia rästejä.

– Aktiivisella nuoren metsän hoitoon kannustamisella voitaisiin lisätä kotimaisen energiapuun tarjontaa vaarantamatta ainespuun hankintaa. 

Honkosen mielestä puunpolton verottaminen veisi ojasta allikkoon.

– Hallituksen tehtävä on huolehtia, että suomalaiset kodit lämpiävät kohtuuhinnoin ja kotimaisella energialla.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo esittää puunpolton verotusta ratkaisuksi siihen, että turvetta ei korvata laajamittaisesti hakkeella. Lehtikuva: Vesa Moilanen

Ohisalo viittasi tentissä Suomen ilmastopaneelin ehdotukseen puunpolton verosta.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen totesi kesäkuussa Ylelle, että energialaitosten käyttämän kiinteän puupolttoaineen veron tehtävänä olisi hillitä erityisesti suurten kaupunkien intoa korvata kivihiili ja turve laajamittaisesti puupolttoaineilla tulevina vuosina.

– Verolla pyrittäisiin hallitusti säätelemään turpeen ja biomassan hintasuhdetta, jotta hyökkäys biomassaan ei olisi niin hillitön. Mutta jos joku keksii paremman keinon, joka luo oikean horisontin päätöksenteolle, se olisi aivan yhtä lailla tervetullut, Ollikainen sanoi.

Hän sanoi kantavansa huolta siitä, että biomassan kysyntä voi kasvaa holtittoman räjähdysmäisesti. Ollikaisen mukaan polttoon perustumattomia energiaratkaisuja pitäisi kehittää kovaa vauhtia.