Kemin biotuotetehdas vaatii tiet, raiteet ja sataman kuntoon – ministeri Harakka lupaa liikenneinvestointeihin vauhtia

Metsäteollisuus

Metsä Group tiedotti torstaina, että se on päättänyt rakentaa uuden biotuotetehtaan Kemiin. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoo, että hallitus on varannut hankkeen liikenneinvestointeihin määrärahoja jo vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa ja kuluvan vuoden talousarviossa.

– Rakennamme teitä ja raiteita, joilla puu saadaan tehtaalle ja lisäksi panostamme satamaan, josta tuote lähtee maailmalle, Harakka sanoo tiedotteessa.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 2020 hallituksen esityksen vuoden 2020 neljänneksi lisätalousarvioksi. 

Kemin biotuotetehtaan raideyhteyksiin Kemin kohtaan myönnettiin 10,5 miljoonan euron valtuus, Kontiomäki-Pesiökylä -radan parantamiseen 81 miljoonan euron valtuus ja Oulu-Kontiomäki -rataosan välityskyvyn parantamisen 1. vaiheeseen 23 miljoonan euron valtuus sekä valtatien 4 Oulu-Kemi liittymien parantamiseen Simossa 20 miljoonan euron valtuus.

Vuoden 2021 talousarviossa osoitettiin Kemin Ajoksen meriväylän syventämiseen 26,5 miljoonaa euroa ja Oulu-Kemi-rataosan välityskyvyn parantamiseen 15 miljoonaa euroa.

– Nyt kun Metsä Group on tehnyt päätöksen uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin, voidaan myös tämä yli 170 miljoonan euron liikenneinfrapaketti aloittaa kokonaisuudessaan, Harakka lupaa.