Kaupunginjohtaja vaihtoi roolia – Aluevaaliehdokas Eeva-Liisa Auvinen haluaa turvata syrjäseutujen sote-palvelut

Politiikka

Syksyllä 2020 Eeva-Liisa Auvinen mietti, mitä ryhtyisi eläkepäivinään tekemään. Aikaa jäi viiden lapsenlapsen hoitamisesta vielä riittävästi. Järjestötyö kiinnosti aktiivista naista. 

Kuntavaalien lähestyessä hän alkoi saada kiteeläisiltä paljon yhteydenottoja. Nämä halusivat tutun kaupunginjohtajan osaamisen ja kokemuksen kuntalaisten käyttöön luottamushenkilönä. 

– Kolme puoluetta pyysi minua ehdokkaaksi. Keskusta tuntui oikealta valinnalta. Puolueen arvopohja ja käytännön toiminta koko Suomen hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden edistäjänä on hyvä.

Keskusteltuaan perheensä kanssa Auvinen päätti noudattaa kuntalaisten toiveita. 

Äänimäärä oli iloinen yllätys: 266 ääntä oli toiseksi eniten Kiteellä. 

– Olen todella kiitollinen luottamuksesta.

Kaupunginvaltuuston lisäksi Eeva-Liisa Auvinen on kaupunginhallituksen ja sen alaisuuteen kuuluvan elinvoima- ja omistajaohjausjaoston jäsen. 

Hän kuuluu Kiteen edustajana Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan SiunSoten yhtymävaltuustoon ja on sen ensimmäinen varapuheenjohtaja. 

Roolin vaihdos viranhaltijasta luottamushenkilöksi on käynyt hänen mukaansa yllättävän helposti. Kunnan organisaatio ja päätöksenteko ovat tuttuja jo entuudestaan. Kokonaisuuksien hahmottaminen on johtajakokemuksella helppoa. 

– Kaupunginjohtajalla ja luottamushenkilöllä on eri roolit, mutta sama päämäärä, valtuutettu korostaa. 

Pitkä kokemus johtajuudesta antaa päättäjän roolissa ymmärrystä johtajaa kohtaan. 

– Kaupunginjohtaja pystyy vaikuttamaan paljon asioihin, mutta työ on yksinäistä. Valtuustossa ja hallituksessa olen osa valtuustoryhmäämme ja asioista päätetään yhdessä, Auvinen kuvailee. 

Luottamushenkilöroolissa Eeva-Liisa Auvisen tavoitteet ovat samat kuin kaupunginjohtajana: Kiteen säilyttäminen elinvoimaisena kaupunkina, jossa on hyvät palvelut. 

– Haasteena ovat pitkäaikaistyöttömyys ja nuorten aikuisten vähäinen osuus asukkaista.

Lasten ja nuorten palveluihin hän haluaa panostaa. 

– Pitää huolehtia, että koulut ja opetus ovat hyvällä tasolla. Niistä tinkiminen ei ole viisasta.

Suuri osa kuntien rahoituksesta ja päätöksenteosta on sosiaali- ja terveyspalveluiden myötä siirtymässä alueille. Auvista uudistuksessa huolestuttaa syrjäseudun terveyspalveluiden kohtalo. 

– Tavoitteena on säilyttää terveysasema ja palvelut jokaisessa kunnassa, hän korostaa. 

Auvinen on ehdolla aluevaaleissa. Niissä äänestämistä hän pitää erittäin tärkeänä, sillä aluevaltuustossa päätetään kuntalaisia läheltä koskettavista palveluista. 

Juttu on julkaistu Suomenmaan aikakauslehdessä tammikuussa 2022. Lehden voit tilata täältä. Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.