Katri Kulmuni korostaa julkisuuden merkitystä tapaus-Navalnyin ratkaisemisessa: ”Tilannetta seurataan tarkoin mediassa, jää nähtäväksi riittääkö se turvaksi”

Venäjä

Keskustan kansanedustaja ja ex-puheenjohtaja Katri Kulmuni pitää Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin pidättämisestä seurannutta kansainvälistä kohua tärkeässä roolissa tilanteen ratkaisemisen kannalta.

Monissa länsimaissa on lähdetty massiivisesti vaatimaan Navalnyin vapauttamista. Myös Suomi on antanut tukensa sille, että asiassa saataisiin aikaan yhteinen EU:n kannanotto.

– Navalnyin tilannetta seurataan tarkoin mediassa. Jää nähtäväksi riittääkö se turvaksi, koska näin ei aiemmin ole ollut, Kulmuni muistuttaa.

Venäjä on julkisesti pyytänyt, että ”ulkomaalaisten julkisten hahmojen” tulisi kunnioittaa kansainvälistä oikeutta ja olla puuttumatta itsenäisten valtioiden sisäisiin oikeusasioihin.

Katri Kulmunin mukaan oppositiolla ei ole kuitenkaan vapaita toimintamahdollisuuksia Venäjällä, mistä Navalnyin murhayritys ja nyt pidättäminen jälleen kertovat.

– Riippuu Venäjän kansasta, kuinka pitkään he edelleen sietävät rajoitettuja poliittisia toimintamahdollisuuksia. Venäjä ei ole missään vaiheessa päässyt kokemaan vapaan opposition aikaa, maassa aikanaan opiskellut Kulmuni toteaa.

Tilanteen ratkeamista mutkistaa Kulmunin mukaan myös se, että Navalnyin pitäisi jotenkin pystyä yhdistämään sirpaleista venäläistä oppisitiota.

– Muutokset Venäjällä ovat aina kuitenkin tapahtuneet yllättäen, joten ennustaminen on hyvin vaikeaa, hän arvioi.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä puolestaan hämmästelee omassa kannanotossaan sitä, ettei Suomessa oikein tunnuta ymmärrettävän, kuinka vaikuttava henkilö Aleksei Navalnyi Venäjällä on.

– Valtiollisen toimijan toteuttaman myrkytysyrityksen ja nyt Navalnyin paluun aiheuttaman reaktion tulisi kertoa jokaiselle, kuinka paljon Putinin hallinto häntä pelkää ja kuinka alhaisiin keinoihin se on valmis turvautumaan hiljentääkseen opposition.

Kärnän mukaan venäläisessä kulttuurissa ei myöskään kunnioiteta nöyryyttä ja hiljaisuutta.

– Ainoa mahdollisuus vaikuttaa on laittaa kova kovaa vasten. Baltian maat ja Ruotsi reagoivat välittömästi, eikä Suomen todellakaan tarvitse odottaa yhteistä EU27-lausuntoa tuomitakseen Venäjän toimet, Kärnä huomauttaa.