Katri Kulmuni Helsingin Sanomille: Keskusta on noussut ennenkin 110-vuotisen historiansa aikana, joten kyllä se pystyy uudistamaan itsensä nytkin

Keskusta

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan on mahdollista, ettei rajussa kannatusalhossa rypevä keskusta nouse enää entisiin menestyslukemiin.

Kulmuni kommentoi asiaa Helsingin Sanomille antamassaan pitkässä haastattelussa.

– Voi olla myös, ettei keskusta nouse tästä, hän sanoi lehdelle.

Kulmuni korostaa kuitenkin itse uskovansa keskustan kannatuksen elpymiseen. Se tulee hänen mukaansa vain kovalla työllä.

Kulmunin mukaan keskusta kykenee uusiutumaan 2020-luvun haasteisiin, koska niin puolue on kyennyt tekemään aina ennenkin koko yli 110-vuotisen historiansa ajan.

– Se on valtavan pitkä tie, ja keskustan täytyy tehdä itsensä jälleen kerran tiettäväksi ja tunnetuksi, että mistä keskusta onkaan.

Olennaista keskustan kannatuksen nostamisessa on Kulmunin mukaan se, että puolue puhuu ihmisten arkea koskettavista asioista. Keskustan on oltava mukana ihmisten kahvipöytäkeskusteluissa, hän linjaa.

Helsingin Sanomille Kulmuni linjaa, että perheiden perusasioiden pitää sujua: vanhusten hoivan on oltava hyvää, koulujen sisäilman kunnossa ja asumisen kohtuuhintaista.

Keskustan on Kulmunin mukaan kuunneltava liikkuvia naisäänestäjiä, joilla on usein ratkaiseva merkitys vaalien lopputuloksen kannalta. Kulmunin mukaan keskustan pitää tavoittaa myös puolueen jättäneet äänestäjät. Yrittäjiäkään ei saa unohtaa.

Tärkeimmäksi keskustan ytimeksi Kulmuni nimeää kuitenkin aluepolitiikan.

Hänen mukaansa aluepolitiikkaa on keskustassa jopa hävetty. Sen maine on kuitenkin palautettava, hän uskoo.

– Aluepolitiikkaa ei oikein ole sallittu, koska sitä on pidetty liian keskustalaisena. Sitten keskustakin on alkanut sitä jossakin vaiheessa hävetä. Vaikka ei kai omia juuriansa kannattaisi hävetä.

Aluepolitiikassa on Kulmunin mukaan kyse perustavanlaatuisesta yhteiskunnallisesta tasa-arvokysymyksestä.

Konkreettisiksi aluepolitiikan edistämiskeinoiksi Kulmuni esittää kahta pohtimisen arvoista asiaa.

Hän kysyy, voisivatko loma-asukkaat maksaa asuinaikanaan kunnallisveronsa mökkipaikkakunnalle, mikä voisi auttaa kohentamaan alueiden palveluja.

Kulmunin mukaan pohtia voisi sitäkin, että voitaisiinko niilla alueilla, joilla kärsitään korkeasti koulutetun työvoiman pulasta, tarjota esimerkiksi jonkinlaista opintolainavähennystä. Vastaavantyyppinen malli on käytössä Norjassa.

Esimerkkitapaukseksi Kulmuni mainitsee Kainuun, jossa on ”huutava pula opettajista”.

Otsikkoa muokattu 27.12.2019 kello 15:13.