Kärnä vaatii selvitystä viranomaisten toiminnasta koronaviruksen torjunnassa – “Esitin samoja toimenpiteitä jo tammi-helmikuussa, mutta tuolloin THL piti tällaisia ehdotuksia järjettöminä“

Koronakriisi

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnän mielestä on selvää, että THL:n sekä STM:n toimenpiteistä koronaviruksen osalta tarvitaan täysi ja avoin selvitys.

– Myös vastuukysymykset on selvitettävä, Kärnä vaatii tiedotteessaan.

Kärnästä on kuitenkin hyvin tärkeää, että THL:n johtajien linja koronaviruksen torjunnassa näyttää muuttuneen.

– Olen silti harmissani viranomaistemme ylimielisestä ja leväperäisestä suhtautumisesta virukseen aiemmin. Meillä on toki nyt enemmän tietoa viruksesta kuin tuolloin, mutta tilanteemme olisi huomattavasti parempi, mikäli olisimme olleet varovaisia ja ottaneet nämä toimet käyttöön jo ensimmäiseen aaltoon varautuessamme, Kärnä lataa.

Erityisesti Helsinki-Vantaan lentoaseman merkitys terveysuhkana pitäisi Kärnän mielestä tiedostaa paremmin.

– Ohjeistusten jakaminen matkustajille viipyi, mitään terveysasemaa ei perustettu, lämpöskannauksia ei haluttu ottaa käyttöön ja epidemia-alueilta tulleita oireettomia matkustajia ohjeistettiin pitkään menemään vain rohkeasti töihin. Nyt näemme, että tämä oli virhe.

THL:n johtajat Markku Tervahauta ja Mika Salminen vaativat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan muun muassa hengityssuojainten käyttöönoton harkintaa, oireettomien testaamista sekä terveysaseman perustamista Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

– Esitin samoja toimenpiteitä viruksen ensimmäisen aallon torjumiseksi jo tammi-helmikuussa, mutta tuolloin THL piti tällaisia ehdotuksia järjettöminä, Kärnä kertoo.

Kärnän mielestä THL:n johtajat myöntävät mielipidekirjoituksessaan epäsuorasti, että yhteiskunnan raju sulkeminen olisi voitu välttää ennakoivilla toimenpiteillä.

– Toivottavasti läksyt on opittu.