Kansanedustaja Torniainen vaatii tietoa 5G-verkon toimivuudesta itärajalla – "Ristiriitaiset viestit ovat epäreiluja kansalaisille ja verkkoyhtiöille"

5G

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) kysyy kirjallisessa kysymyksessään liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalta (sd.) 5G-verkon epäselvästä tilanteesta eli sen toimivuudesta ja rakentamismahdollisuksista itärajalla.

5G-mobiiliverkkoa Itä-Suomeen rakentava Suomen yhteisverkko Oy on todennut Ylelle, että hyvä 5G-verkko voidaan saada itärajalle jo tänä vuonna.

Rakentajan viesti on, että 5G:n rakentamisessa ei ole ongelmia. Traficomin mielestä tilanne ei ole edelleenkään selvä, koska Venäjä käyttää samoja taajuuksia muihin tarkoituksiin.

– Nopeat yhteydet on saatava koko maahan ja niiden on myös toimittava kaikkialla pätkimättä. Ristiriitaiset viestit ovat epäreiluja kansalaisille ja verkkoyhtiöille, Torinainen toteaa.

Hän painottaa, että kansalaiset ja verkkoyhtiö tarvitsevat ministeriöstä selkeät tiedot siitä, missä mennään.

– Voiko toimivan 5G-verkon rakentaa itärajalle normaalisti? Jos toimivan verkon voi rakentaa, millä aikataululla se rakentuu? Torniainen kysyy kirjallisessa kysymyksessään.

Rakentaja lupaa 5G:n tänä vuonna koko Etelä-Karjalan alueelle sekä Kymenlaaksossa Miehikkälän ja Virolahden kuntaan.

Lisäksi 5G-verkko on tulossa tänä vuonna 16 muuhun kuntaan ja kaupunkiin itärajalla. Kunnat sijaitsevat pitkin rajaa etelästä pohjoiseen.