Kalan ikäviin makuhaittoihin löytyi apua – "kaappari" estää makuvirheet
Kalankasvatuksessa syntyvien makuvirheiden ja tappioita aiheuttavan vesihomeen torjuntaan on löytynyt uudenlaista apua, kertovat Luonnonvarakeskus ja VTT tiedotteessaan.
– Kehittämämme uudet selluloosapohjaiset kaapparimateriaalit kaappaavat vedestä vesihomeitiöitä ja makuvirheyhdisteitä, jolloin ne eivät kerry kaloihin, kertoo tutkimustiimin päällikkö Hannes Orelma VTT:ltä.
Kemiallisesti käsitelty kuitumateriaali kaappasi vedestä parhaimmillaan tuhatkertaisia makuvirheyhdisteiden pitoisuuksia verrattuna käsittelemättömän veden pitoisuuksiin.
Kaappariratkaisulla käsitellyssä vedessä kasvaneista kaloista mitatut makuvirheyhdisteiden pitoisuudet jäivät alle aistein havaittavien raja-arvojen.
Luken Enonkosken vesiviljelylaitoksella testattiin puolestaan vesihomeitiöiden kaappaamista varten kehitettyä kuitumateriaalia. Kaappareiden käyttö pienensi huomattavasti itiöiden määrää vedessä verrattuna kasvatusaltaaseen, jossa ei ollut kaappareita.
– Vesihomeen käyttäytymisestä ei vielä tiedetä tarpeeksi ja sen tutkiminen kalanviljelyssä on haastavaa. Aikaisemmin käytetyt hoitokeinot ovat osoittautuneet vaarallisiksi tai tehottomiksi. Kehittämämme menetelmä perustuu täysin vaarattoman kaapparimateriaalin käyttöön ja siksi kokeidemme tulokset ovat kiinnostusta herättäviä”, kertoo erikoistutkija Petra Lindholm-Lehto Lukesta.
Kalojen makuvirheet ja vesihome aiheuttavat kalankasvatukselle globaalisti merkittäviä taloudellisia tappioita.
Makuvirheet heikentävät kasvatetun kalan markkina-arvoa ja kuluttajien kiinnostusta kalatuotteisiin. Lohikalojen viljelyssä vesihomeen on arvioitu aiheuttavan kaikki tuotannon vaiheet huomioiden jopa 10 prosentin vuosittaiset tuotantotappiot. Vesihome on myös uhka vesiviljelylaitoksilla ylläpidettäville uhanalaisille kalakannoille.
Molemmille Luken ja VTT:n kehittämille innovaatioille on haettu patenttisuojaa ja jatkotyössä keskitytään ratkaisujen kaupallistamiseen.
Otsikon asiavirhe korjattu 13. tammikuuta kello 14.17. Alun perin otsikossa luki, että ”Kalojen vakavaan bakteeritautiin löytyi apua – ”kaappari” estää makuvirheet”