Jyty vaatii hallitusta luopumaan irtisanomissuojan heikentämisestä – "Iskisi pahiten naisvaltaisiin aloihin"

Irtisanomislaki

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty vaatii hallitusta lopettamaan työsuhdeturvaa alle 20 henkilön yrityksessä heikentävän lainmuutoksen valmistelun.

Jyty katsoo kannanotossaan, että mielestä esityksen viennille eteenpäin ei ole mitään perusteltua syytä, koska sen vaikutukset työllisyyteen ja talouskasvuun jäisivät muun muassa Etlan ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreiden selvitysten mukaan lähes olemattomiksi.

Jytyn mukaan esitys iskisi jälleen kerran pahiten naisvaltaisiin aloihin ja olisi lisäämässä sukupuolten välistä eriarvoisuutta työmarkkinoilla, Jyty huomauttaa kannanotossaan.

Jytyn liittohallitus on linjannut, että Jytyn sopimusalat osallistuvat tarvittaessa yhteensä 1–2 päivää kestäviin mahdollisiin järjestöllisiin toimenpiteisiin. Sellaisia olisivat vuoronvaihto- ja ylityökielto sekä yli-liukumien käyttökielto.

Mikäli järjestöllisiä toimia on tarve laajentaa, liittohallitus tekee niistä erikseen uuden päätöksen.

Jyty pitää tärkeänä myös, että sote-uudistuksessa maakuntatyönantajalle siirtyville kuntien ja kuntayhtymien työntekijöille turvataan irtisanomissuoja vuoteen 2025 saakka.

– Irtisanomissuoja toimisi kannustimena maakunnissa tarvittavan työvoiman varmistamisessa. Henkilöstön sitoutumisen ja siirtymisen työstä työhön tulisi luoda julkisen sektorin yhtenäistyömarkkinat siirtymäajaksi vuoteen 2025 saakka. Tällä on mahdollista turvata osaavan työvoiman saatavuus ja laadukas palvelutoiminta, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki katsoo.